Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2012. Július 10. 06:11, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért égünk le?

Miért égünk le?

A leégés azt jelzi, hogy jól érezte magát a napon, bár egy kissé figyelmetlen volt. Vajon mi megy ilyenkor végbe sejtjeinkben, ami a fájdalmat és a piros gyulladást/égést okozza? Kiderül a Fox News összeállításából.

A kutatók ezúttal ugyanis felfedeztek egy molekuláris jelet, ami a leégést okozhatja. Amikor a bőrsejtek ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az RNS egy speciális formája, az úgynevezett mikro RNS sérül - állapította meg a tanulmány - ez okozza a leégést.

Ezt a sérülést tehát a napozás általi leégés okozza, amely gyulladáshoz vezethet a környező sejtekben. A leégés tehát tulajdonképpen a szervezet immunválasza, amit a sejtekben károsodott RNS vált ki a környező sejtekből.

A környező egészséges sejtek viszont segítenek a káros részek lebontásában úgy, hogy gyulladásos választ adnak az égésre. A folyamat célja, hogy a napkárosodott sejtek eltávolodjanak annak érdekében, hogy ne rákosodjanak el.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 23. 09:54, szombat | Életmód

Először találtak felhő nélküli jupiterszerű bolygót csillagászok

Előszőr bukkantak olyan jupiterszerű bolygóra amerikai csillagászok, amelynek megfigyelhető légkörében nincs felhő vagy ködpára.

2021. Január 16. 08:10, szombat | Életmód

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő \"labdácskák\" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

2021. Január 15. 15:03, péntek | Életmód

Tíz éve a legnagyobb mértékben nőttek a PC-eladások tavaly a világon

Tíz éve a legjelentősebben bővültek a PC-eladások tavaly a világon a koronavírus-járvány miatt megnőtt kereslet hatására - derül ki három vezető ágazati cég adataiból.

2021. Január 14. 13:09, csütörtök | Életmód

A gyermekek internetes zaklatása bármikor és bárhol megtörténhet

A gyermekek zaklatása a technológia fejlődésével már nemcsak az iskolában töltött időszakra korlátozódik, otthonukra és a szabad idejükre is átterjedhet