Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 14. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet – ez a tény már régóta ismert.

De vajon milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

Egyrészt gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, de minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív-és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet, ráadásul egy tanulmány azt állítja, hogy mindezek által felgyorsítja az öregedést.

Másrészt az égetett cukor rákot okozhat. Ugyanis egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak. Fogorvosok ráadásul felfedeztek egy „montain dew”-nak keresztelt szindrómát gyermekeknél, ugyanis náluk a túlzott vércukorszint üregeket okozhat a szájon belül. Emellett azt is megállapították, hogy a citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethet.

Nemcsak az üdítőital, a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.