Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 25. 13:09, hétfő | PR

Miért lesznek alkoholfüggők az emberek?

Miért lesznek alkoholfüggők az emberek?

Az alkoholizmus is egy népbetegség, ami láthatatlanul jelen van a társadalom szinte minden rétegében. Gondoljunk a háborúk végére vagy a közelmúlt rendszerváltozására -

- ahol az emberek többsége egyik napról a másikra vált munkanélkülivé, és hamar az alkohol jelentette az egyetlen vigaszt.

Mégis milyen tényezők hozhatják elő az alkoholizmust?

Több kutatás igazolja, hogy azok az emberek, akiket gyerekkorukban súlyos, vagy hosszan tartó negatív esemény ért, hajlamot mutatnak a felnőttkori alkoholizmusra, ezt nevezzük korai traumatizációnak.

Más kutatások igazolják azt a tényt, hogy a meglévő problémák nem megfelelő kezelése miatt is kialakulhat az alkoholizmus. Ezek a személyek nem tudják megfelelően kezelni a munkahelyi problémájukat, esetleg a magánéletükben keletkezett konfliktus helyzeteket, és a bennük felhalmozódott negatív érzéseket csak alkohollal tudják csökkenteni.

A család, mint a függőség kialakulásának egyik oka

A családnak nagyon nagy szerepet tulajdonított Kelemen Gábor, így összeírta, milyen közös sajátosságokat figyelhetnek meg a családban előforduló alkoholizmussal kapcsolatban:

• A függőséget okozó szerek használata, és maga a függőség is megmutatkozhat több generáción keresztül, a gyerekek ezt a mintát látják.
• Azok a betegek, akiknél kialakult a szenvedélybetegség, gyakran felnőtt korban is szorosan kötődnek valamelyik szülőjükhöz.
• Nincs a családon belül megfelelő konfliktuskezelési módszer.
• A családi konfliktus elől gyakran a szintén italozó cimborákhoz menekülnek.
• Sokszor alakul ki az alkoholizmus egyik közeli hozzátartozó halálát követően, amit érzelmileg nem képes a páciens feldolgozni.

A házasságban élő alkoholisták kutatói négy fázisban írják le a betegség kialakulását. Ezt Családi krízisnek hívják és az alábbi ciklusokat különböztetik meg:

• A Krízis kezdete, mikor a párkapcsolatban a feleség szerepe túl sok, "túlműködik"
• Dezorganizációs fázis, mikor már kialakult az alkoholizmus a betegnél, de a család megpróbálja azt ignorálni, éli a megszokott életét.
• Krízisfelismerés, és az erre adott kezdeti reakció idején felismerte a család a problémát, és megtörténik az első lépés a megoldás irányába, próbálják kezelni az alkoholizmust. Az alkoholista férj szerepe csökken a családban, a feleség "túlműködő" szerepe megerősödik.
• Reorganizáció idején a férj szerepkörét a feleség veszi át, a családi rendszer átszerveződik. Ezzel viszont nem elősegítik az alkoholista gyógyulását, hanem épp ellenkezőleg, a férj még kevésbé találja helyét az átszerveződött családban, a betegség súlyosbodhat. Sokszor vezet ez a szakasz váláshoz, de megoldást jelenthet a pár- vagy családterápia is.

Mi a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a munkahely között?

Sok páciens a munkahelyen, munkaidőben is fogyaszt alkoholt (pl.: vendéglátóipar), vagy olyan kollégákkal van az illető körülvéve, akiknek alkoholfüggőségi problémájuk van.

Ha a cikk alapján felismerte a problémát önmagán, vagy valamelyik hozzátartozóján érdemes pszichológus szakembert felkeresni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.