Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Szeptember 22. 13:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Előállítottak két belga rendőrt Észak-Franciaországban, akik a furgonjukban szállítottak vissza 13 migránst belga területről Franciaországba

- közölték csütörtökön francia rendőrségi források, amelyek "mély rosszallásuknak" adtak hangot az ügy miatt. A nyugat-flandriai Ieper (Ypres) két rendőrét kedd este vette őrizetbe a francia rendőrség Nieppe-nél, mintegy húsz kilométerre az észak-franciaországi Lille városától, ahol három órán át hallgatták ki őket.

Egyikük, Georges Aeck felügyelő az RTB közszolgálati televízióban azt mondta, hogy azért szállították a migránsokat a furgonjukban, mert nem "akarták őket otthagyni az út szélén és hagyni visszagyalogolni a határig. Elvittük őket abba az irányba, amelybe menni akartak" - mondta a belga rendőr.

Kedden délelőtt egy Belgiumba tartó francia fuvarozó zajt hallott a kamionjából és riasztotta a francia rendőrséget, amely migránsokat talált a raktérben. Miután a leleplezés már belga területen történt, a franciák szóltak a belga rendőrségnek, amely előállította az illegális bevándorlókat, és az ieperi rendőrőrsön kihallgatta őket. A Calais-ból Nagy-Britanniába tartó csoport tévedésből rossz kamionba szállt, ezért a belga rendőrök úgy döntöttek, segítenek nekik visszajutni Franciaországba.

Georges Aeck szerint ötven méterre a francia-belga határtól állította meg a belga rendőrségi furgont a francia rendőrség, miután a belga rendőrök nem szállíthatnak át csak úgy migránsokat Franciaországba.

Vincent Gilles, a belga rendőrségi szakszervezet, az SLFP elnöke szerint a belga rendőröket az igazoltatást követően francia kollégáik megbilincselték, és a kihallgatás során nem adtak magyarázatot arra, miért intézkednek velük szemben.

"Meg kellett volna mondaniuk, mivel gyanúsítanak. Nem pénzért csináltuk, ez nem embercsempészet. Csak segítettünk nekik (visszajutni)" - mondta a belga rendőr a televízióban.

Az észak-franciaországi prefektúra "a legmélyebb rosszallásának adott hangot a belga rendőrök eljárása miatt, amely nem felel meg a Franciaország és Belgium között megszokott eljárási gyakorlatnak". A közlemény szerint a két ország hatóságai egyeztetnek annak érdekében, hogy folytatódhasson az együttműködés és a jó viszony, nevezetesen a bevándorlás területén".

A belga furgonban talált 13 migránst a francia rendőrség a lille-i határőrségre szállította. Három kiskorút a gyámügyi hatóságok felügyelete alá helyeztek, a tíz nagykorúnak pedig jelenleg vizsgálják a helyzetét.

Címkék: belga, francia, migráns, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése