Városlista
2020. november 23, hétfő - Kelemen

Hírek

2020. Május 07. 08:59, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Mike Pompeo ismét Kínát teszi felelőssé a járványért

Mike Pompeo ismét Kínát teszi felelőssé a járványért

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak "jelentős számú bizonyíték" áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. "Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását" - fogalmazott.

Az amerikai politikai élet szereplői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a járvány eredetéről. Kedden például Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: változatlanul nem tudható bizonyossággal, hogy honnan ered a vírus. Amikor szerdán az egyik újságíró rákérdezett erre, Mike Pompeo azzal válaszolt: "hagyjuk már ezt abba, maguk állandóan azon erőlködnek, hogy viszályt szítsanak az amerikai tisztségviselők között". Majd azt állította, hogy a kormányzat tisztségviselőinek minden korábbi nyilatkozata koherens volt.

Pompeo azt hangoztatta szerdán, hogy a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat "megpróbálja megtalálni a helyes választ" a vírus eredetére. Mint fogalmazott: " Mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak. Arra is van bizonyíték, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki, és arra is, hogy nem így van" - szögezte le.Az amerikai külügyminiszter szerdán felszólította Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét, hogy "hívja meg" Tajvant a szervezet május 18-19-én tartandó éves közgyűlésére. "Minden országot, beleértve az európaiakat is, arra szólítok fel, hogy támogassa Tajvan részvételét megfigyelői státusban az Egészségügyi Világszervezetben és az ENSZ más szervezeteiben" - fogalmazott Pompeo. Az Egyesült Államok egyébként még nem közölte, hogy részt vesz-e a WHO májusi tanácskozásán, és Pompeo nem utalt arra, hogy az amerikai részvétel esetleg Tajvan meghívásától függne.

Tajvan 2016-ig megfigyelői státuszt élvezett a WHO-ban, akkor azonban kizárták, mert Caj Jing-ven, a 2016 januárjában megválasztott új elnök visszautasította, hogy elismerje, Tajvan (hivatalos nevén: Kínai Köztársaság) a Kínai Népköztársaság része.

Cuj Tian-kai, Kína washingtoni nagykövete a The Washington Post című lapban megjelentetett publicisztikájában szerdán arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel Kína világjárvány miatti hibáztatásával. Az Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást című véleménycikkében a nagykövet leszögezte: Kína hibáztatása nem fog véget vetni a világjárványnak. "Kína minden tőle telhetőt megtett, hogy megossza a vírussal kapcsolatos információkat" - fogalmazott a nagykövet. Majd arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és a kínai gazdaság esetleges függetlenítése egymástól kárt okozhat mindkét ország gazdaságának és a vírus elleni küzdelemnek is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 23. 15:02, hétfő | Külföld

90 százalékig terjedő hatékonyságú az oxfordi vakcina

Átlagosan 70 százalékos, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának hatékonysága.

2020. November 23. 10:56, hétfő | Külföld

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén - közölte az amerikai repülésbiztonsági hatóság vasárnap.

2020. November 23. 08:00, hétfő | Külföld

Kötelezően tesztelik az egészségügyi dolgozókat Szlovéniában

Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését - írta a helyi média.

2020. November 23. 05:00, hétfő | Külföld

Minden járványadat javult Belgiumban

Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban,