Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2012. Április 07. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a százmilliárdos keretösszegű, fejlesztésre fordítható pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába jutott dokumentum szerint a közép-magyarországi régió egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az EU egyik irányelve miatt diszkriminálják. Semmit nem kapnak az alapkutatásokra megszerezhető tízmilliárd forintból, kimaradnak az infokommunikációs kutatások támogatásából – amelyre 7,6 milliárdot szán a kabinet –, és a tudományos eredmények elismerésére meghirdetett 2,6 milliárdos pályázatból is. Ugyanez a helyzet a szaknyelvi képzési rendszer fejlesztésére elkülönített 3 vagy a speciális infrastruktúra fejlesztésére fordítható 5,7 milliárd forint esetében.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket rejt magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből, miközben tudományos eredményeik alapján egyértelmű, hogy náluk sokkal jobban hasznosulhat a pénz, mint a kisebb, vidéki főiskolákon. A lap forrásai szerint a diszkriminációról nem a kormány tehet, hanem az Európai Unió 2007–2013-as időszakának egyik irányelve, amely szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. Mint elmondták: a kormány már döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés a mai napig nem érkezett. Ami biztos, hogy négymilliárd forintot elkülönítettek a közép-magyarországi régió intézményei számára. Várhatóan azonban 3-4 nagy egyetem között oszlik majd el a pénz, a többiek pedig sajnos ebből is kimaradnak.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 11:10, szombat | Belföld

Orbán Viktor Törökországba utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 03. 11:08, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren!

Be kellene végre látnia mindenkinek: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren! Ott csak a halottak vannak! - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

2023. Június 03. 06:00, szombat | Belföld

Azerbajdzsáni gázbeszerzést írt alá Szijjártó Péter

Újabb mérföldkő a magyar földgázellátás diverzifikálásában - mondta a miniszter.