Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2012. Április 07. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a százmilliárdos keretösszegű, fejlesztésre fordítható pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába jutott dokumentum szerint a közép-magyarországi régió egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az EU egyik irányelve miatt diszkriminálják. Semmit nem kapnak az alapkutatásokra megszerezhető tízmilliárd forintból, kimaradnak az infokommunikációs kutatások támogatásából – amelyre 7,6 milliárdot szán a kabinet –, és a tudományos eredmények elismerésére meghirdetett 2,6 milliárdos pályázatból is. Ugyanez a helyzet a szaknyelvi képzési rendszer fejlesztésére elkülönített 3 vagy a speciális infrastruktúra fejlesztésére fordítható 5,7 milliárd forint esetében.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket rejt magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből, miközben tudományos eredményeik alapján egyértelmű, hogy náluk sokkal jobban hasznosulhat a pénz, mint a kisebb, vidéki főiskolákon. A lap forrásai szerint a diszkriminációról nem a kormány tehet, hanem az Európai Unió 2007–2013-as időszakának egyik irányelve, amely szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. Mint elmondták: a kormány már döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés a mai napig nem érkezett. Ami biztos, hogy négymilliárd forintot elkülönítettek a közép-magyarországi régió intézményei számára. Várhatóan azonban 3-4 nagy egyetem között oszlik majd el a pénz, a többiek pedig sajnos ebből is kimaradnak.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 13:06, kedd | Belföld

Folytatódik a kisiskolások közlekedésbiztonsági programsorozata

Tizenkét városba, két fesztiválra és két gyermektáborba látogat el a Road Safety - a biztonság az első országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat,

2022. Május 17. 11:01, kedd | Belföld

Meghalt az újpetrei kerékpáros balesetben érintett kislány

Meghalt az a 12 éves kislány, akit 37 éves édesanyjával együtt autó ütött el szombaton a Baranya megyei Újpetrén

2022. Május 17. 09:54, kedd | Belföld

Autójával hajtott étterembe egy férfi Zalaegerszegen - Fotók

Az üvegportált átszakítva egy étterembe hajtott keddre virradó éjszaka egy ittas autós Zalaegerszegen - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2022. Május 17. 08:59, kedd | Belföld

Brutálisan megverte élettársát

Brutálisan megverte élettársát a férfi, akit most súlyos testi sértés miatt elítélt az esztergomi bíróság.