Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2015. Február 16. 18:11, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Milyen papírt írjunk lakás foglalózásakor?

Milyen papírt írjunk lakás foglalózásakor?

A lakáskeresés boldog pillanata, amikor hosszú keresgélés után végre megtaláljuk az ideális ingatlant és már csak egy dolog lebeg a szemünk előtt: nehogy elvigye előlünk valaki.

Ebben az esetben az eladó is természetesen mielőbbi (lehetőleg pénzbeli) bizonyosságot akar, hogy komolyak a vevő szándékai. Erre szolgál a foglaló intézménye.

Lényeges, hogy a lakás lefoglalására adott összeget minek minősítjük (foglalónak vagy előlegnek), az eltérő megnevezés ugyanis teljesen más jogi megítélés alá esik. A Polgári Törvénykönyv értelmében a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti (vevő), a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni (eladó). Ha pedig a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A vételárelőleg a szerződés meghiúsulása esetén visszajár, nem bír tehát szankciós jelleggel.

Szintén fontos, hogy a foglalót ne csak úgy átadjuk egy átvételi elismervény vagy más papír alapján, hanem egy részletesebb okirat készüljön róla. Meg kell ugyanis pontosan határozni, hogy milyen célból adjuk, milyen feltételekkel. Célszerű tehát egy úgynevezett adásvételi előszerződést készíteni, amiben meghatározzuk az ingatlan paramétereit, a vételárat, a leendő ügylet fontosabb körvonalait és azt, hogy meddig kötünk végleges adásvételi szerződést. Ebben az esetben mindkét fél tisztában van azzal, hogy mik a megállapodás paraméterei, nem lehet tehát később vita abból, hogy kinek a hibájából nem jön össze esetleg az ügylet és az átadott összeg akkor most visszajár vagy sem.

Az előszerződést elegendő két tanú előtt aláírni, mivel azonban a végleges adásvételi szerződéshez úgyis ügyvédi ellenjegyzés szükséges, célszerű már ilyenkor, az ügylet elején ügyvédhez fordulni és rábízni a pontos szövegezést. Tanúknak azonban a bizonyítás szempontjából mindenképpen szerepelniük kell, ha ügyvéd nem ellenjegyzi, mivel a bizonyíthatóság szempontjából kevesebbet nyom a latba, ha csak a felek írják alá.

dr. Váczi Péter ügyvéd
H-9022 Győr, Bisinger st. 2.
Tel.: +36 20 9982 753
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 17:07, hétfő | Belföld

Áremelésre készülnek az építőanyaggyártók

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak,

2021. December 06. 15:05, hétfő | Belföld

Gombaszennyezettség miatt hív vissza egy terméket az egyik áruházlánc

Allergiás reakciót kiváltó gomba szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a Les Natures márka jelzésű, 450 grammos kiszerelésű gyűjtött gombákból álló gyorsfagyasztott darabolt gombakeveréket

2021. December 06. 12:54, hétfő | Belföld

Meghalt Kóbor János, az Omega énekese

Életének 79. évében meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja - tudatta a zenekar a Facebook-oldalán hétfőn.

2021. December 06. 12:02, hétfő | Belföld

Kórházigazgató: a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.