Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2021. Február 09. 08:49, kedd | PR

Milyenek a legkelendőbb lakások Sopronban?

Milyenek a legkelendőbb lakások Sopronban?

Vannak országosan érvényes trendek az ingatlanpiacon, de a lakások Sopronban kicsit másképp mozognak, mint az ország más területein. Megnéztük, hogy mi van most a piacon és milyenek a népszerű lakások Sopronban.

Már a 2020-as év is nagyot fordított az ingatlanpiacon, és idén a megkezdődött trendek tovább erősödhetnek. Megnéztük, mik ezek és hogyan hatnak a lakások árára Sopronban.

Országos tendencia

Az ingatlanpiac kezd recesszióba fordulni. Már a MÁP piacra dobásával egyidőben sok befektető kivonult az ingatlanpiacról, de a COVID válság elindulásával eltűntek a befektetők. Az airbnb szolgáltatás évekig a legkomolyabb hozamokat adta, akár 20% feletti éves megtérüléssel, ám a COVID lényegében eltörölte a piacot.


Általános trend, hogy aki most vásárol, az a közepes állapotú, kislakásokat keresi, amit minimális költségen újít fel elsősorban saját használatra. Ennek az oka, hogy a piacon megjelentek a korábban airbnb célra használt lakások, ami levitte az albérleti árakat, így egyre kevésbé éri meg albérlet céljából befektetni.

Átlagos lakásárak

A SopronIngatlanok portálon található árak azt mutatják, hogy az átlagos lakások Sopronban 510 ezer forintos négyzetméter áron vannak a piacon lokációtól függően, ám ez az ár a kínálati oldalt mutatja. A keresleti oldalról ennél jóval alacsonyabb árakat hajlandóak csak megadni a vásárlók és ez tendenciózusan lefelé viszi az ingatlanárakat. Győr-Moson-Sopron megye területén az átlagos négyzetméterárak 487 ezer forint körül vannak, amivel a megye a még mindig a második legdrágább Pest megye után – bár korábban sokáig első volt.


Az országos trend itt is érvényesül. A kisebb lakások átlagos négyzetméter ára magasabb, mint a nagy lakások átlagos négyzetméter ára. Így a nagyobbért ugyan többet kell fizetni, de jobban megéri.

Soproni helyzet

A lakások árát Sopronban jórészt az ingázók kergették fel, mert az Ausztriából euróban érkező fizetés mellett ideális volt a magyar lakáspiaci árakat fizetni. Az euró erősödése gyorsabb volt, mint a lakásárak növekedése, így a lakások Sopronban és környékén még olcsóbbak is lettek.

A vírus miatt viszont sokan veszítették el az ausztriai munkájukat, így a piacképes kereslet is jelentősen visszaesett. A vírusválság vége felé azonban várhatóan a nyugati régió lesz az egyik, ami gyorsan magára talál és ez az ingatlanpiacra is hatással lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 23. 11:20, kedd | PR

Elkészült az újjávarázsolt mezőkövesdi általános iskola

Többi közt új nyílászárókkal, kibővített tornateremmel és teljesen felújított homlokzattal várja vissza a mezőkövesdi általános iskola a diákjait.

2021. Február 09. 08:35, kedd | PR

Hogyan döntsd el, hogy kire bízd a költöztetést?

Költözni nem könnyű, és zavarba ejtő lehet a bőség, mikor szolgáltatót keresünk, hiszen számtalan cég vállal költöztetést, ám ez nem biztos, hogy segít. Mi alapján érdemes közülük választani és miért?

2021. Január 26. 17:11, kedd | PR

Élményvezetés Soprontól 25 km-re

2010-ben indult útjára Soprontól alig 25 km-re az autókedvelő sporttársaknak a SopronRally szolgáltatás. Olyan élménnyel lesz gazdagabb az ide látogató amelyre mindig is vágyott, de eddig talán csak álmodozott róla.

2021. Január 26. 16:51, kedd | PR

Innovatív szoftvereket fejlesztett a Jánosik és Társai Kft.

Speciális, innovatív szoftvereket fejlesztett ki és vezetett be a Jánosik és Társai Kft. Ezek segítségével pontosan nyomon követhetik és ellenőrizhetik a megrendelők a cég által elvégzett munkákat.