Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 09. 08:49, kedd | PR

Milyenek a legkelendőbb lakások Sopronban?

Milyenek a legkelendőbb lakások Sopronban?

Vannak országosan érvényes trendek az ingatlanpiacon, de a lakások Sopronban kicsit másképp mozognak, mint az ország más területein. Megnéztük, hogy mi van most a piacon és milyenek a népszerű lakások Sopronban.

Már a 2020-as év is nagyot fordított az ingatlanpiacon, és idén a megkezdődött trendek tovább erősödhetnek. Megnéztük, mik ezek és hogyan hatnak a lakások árára Sopronban.

Országos tendencia

Az ingatlanpiac kezd recesszióba fordulni. Már a MÁP piacra dobásával egyidőben sok befektető kivonult az ingatlanpiacról, de a COVID válság elindulásával eltűntek a befektetők. Az airbnb szolgáltatás évekig a legkomolyabb hozamokat adta, akár 20% feletti éves megtérüléssel, ám a COVID lényegében eltörölte a piacot.


Általános trend, hogy aki most vásárol, az a közepes állapotú, kislakásokat keresi, amit minimális költségen újít fel elsősorban saját használatra. Ennek az oka, hogy a piacon megjelentek a korábban airbnb célra használt lakások, ami levitte az albérleti árakat, így egyre kevésbé éri meg albérlet céljából befektetni.

Átlagos lakásárak

A SopronIngatlanok portálon található árak azt mutatják, hogy az átlagos lakások Sopronban 510 ezer forintos négyzetméter áron vannak a piacon lokációtól függően, ám ez az ár a kínálati oldalt mutatja. A keresleti oldalról ennél jóval alacsonyabb árakat hajlandóak csak megadni a vásárlók és ez tendenciózusan lefelé viszi az ingatlanárakat. Győr-Moson-Sopron megye területén az átlagos négyzetméterárak 487 ezer forint körül vannak, amivel a megye a még mindig a második legdrágább Pest megye után – bár korábban sokáig első volt.


Az országos trend itt is érvényesül. A kisebb lakások átlagos négyzetméter ára magasabb, mint a nagy lakások átlagos négyzetméter ára. Így a nagyobbért ugyan többet kell fizetni, de jobban megéri.

Soproni helyzet

A lakások árát Sopronban jórészt az ingázók kergették fel, mert az Ausztriából euróban érkező fizetés mellett ideális volt a magyar lakáspiaci árakat fizetni. Az euró erősödése gyorsabb volt, mint a lakásárak növekedése, így a lakások Sopronban és környékén még olcsóbbak is lettek.

A vírus miatt viszont sokan veszítették el az ausztriai munkájukat, így a piacképes kereslet is jelentősen visszaesett. A vírusválság vége felé azonban várhatóan a nyugati régió lesz az egyik, ami gyorsan magára talál és ez az ingatlanpiacra is hatással lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat