Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 05. 14:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Mindenre lőttek, ami csak megmozdult

Mindenre lőttek, ami csak megmozdult

Heves harcok robbantak ki vasárnap éjjel Deraa városban a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveres erők és a lázadók között.

Ellenzéki aktivisták közlése szerint a hadseregből megszökött katonákat tömörítő Szíriai Szabad Hadsereg az utóbbi napokban fokozta támadásait a kormányhoz hű erők ellen Szíria északi, déli és keleti részén is, hogy megpróbálja enyhíteni a Homsz városra nehezedő nyomást. A jordán határ közelében fekvő Deraa városban úttorlaszokat és az utcákon létesített ellenőrző pontokat támadták meg a fegyveres lázadók, amire válaszul a hadsereg a légvédelmi fegyverekkel lőtte a polgári lakosság házait, és mesterlövészek mindenre lőttek, ami csak megmozdult.

A tavaly áprilisi offenzíva után a hadsereg idén február közepén ismét megszállta Deraát, hogy kiűzze a Szíriai Szabad Hadsereg fegyvereseit, s azóta is nagy létszámban állomásoznak katonai egységek a városban. Összecsapásokról érkezett hír a Szíria északi részén fekvő Dzsebel az-Zavíja városból is, Aleppóban pedig könnyfakasztó gránátokkal oszlattak fel a karhatalmi erők mintegy ezer tüntetőt.

Az ENSZ becslése szerint több mint 7500 civil vesztette életét tavaly március óta a rendszerellenes tüntetések elfojtására irányuló véres műveletekben.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.