Városlista
2020. november 26, csütörtök - Virág

Hírek

2016. Október 11. 12:45, kedd | Külföld
Forrás: mti

Mintegy húsz százalékkal nőtt a fegyvertartók száma Ausztriában

Mintegy húsz százalékkal nőtt a fegyvertartók száma Ausztriában

Mintegy húsz százalékkal nőtt a legálisan fegyvert tartók száma az utóbbi két évben Ausztriában - számolt be a legújabb adatokról az Österreich című napilap kedden.

A belügyminisztérium nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 290 ezren birtokolnak csaknem 970 ezer fegyvert, míg 2014-ben 240 ezer ember tartott magánál legálisan 840 ezer fegyvert.

A legtöbben, csaknem 75 ezren Alsó-Ausztriában rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, míg Felső-Ausztriában a számuk 50 ezer, Stájerországban 47 ezer. A lap megállapítása szerint azon tartományokban kiugróan magas a számuk, ahol elterjedt a vadászat.

Az engedélyt igénylők száma az utóbbi két évben Stájerországban és Salzburgban növekedett leginkább, több mint 23 százalékkal, Bécsben 13 százalékos emelkedés tapasztalható.

A lap emlékeztet, hogy az engedéllyel rendelkezőknek jellemzően több mint három fegyverük van.

Az újságnak nyilatkozó bécsi kereskedő arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban megugrott a kereslet a gázspray és a hangriasztók iránt is.

Ausztriában legutóbb 1998-ban volt kiugróan magas a fegyvertartók száma, akkor 244 ezer ember szerezte meg az engedélyt. A következő években ez a szám csökkent egészen 2015-ig, amikor ismét 150 ezren tartottak legálisan otthon fegyvert.

A növekedés okára eltérő magyarázatokat adtak a szakértők.

Az osztrák közszolgálati médiának (ORF) korábban nyilatkozó szociológus szerint az emelkedés nem függ össze a bűnözéssel, hiszen Alsó-Ausztriában mintegy háromszor annyian tartanak fegyvert, mint Bécsben, holott a fővárosban jóval több bűneset fordul elő.

A bécsi kriminálszociológiai intézet (IRKS) kutatója egy korábbi felmérésre hivatkozva azt közölte, hogy a vásárlók fele vadászat, negyede sport, további negyede pedig önvédelem miatt vesz fegyvert. Ugyanezen intézet másik kutatójának nyilatkozata szerint a fegyvertartók számának az utóbbi időszakban tapasztalható növekedése a menekültválsággal is összefüggésbe hozható.
A gazdasági kamara fegyverkereskedelemmel foglalkozó illetékese szerint nemzetközi összehasonlításban az Ausztriában érvényes fegyvertartási szabályzat igen szigorúnak számít. Az engedélyt 21 éves kor felett adják ki, egyebek között pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati előképzettség igazolását követően.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 26. 05:00, csütörtök | Külföld

Két nőt is meggyilkoltak a nők elleni erőszak megszüntetésének napján Olaszországban

Két nőt is meggyilkoltak szerdán, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján Olaszországban, ahol az elmúlt időszakban emelkedett az öngyilkossággal kísért nőgyilkosságok aránya.

2020. November 25. 17:10, szerda | Külföld

Rekordot döntött a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban

Minden korábbinál magasabbra emelkedett, és első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.

2020. November 25. 12:04, szerda | Külföld

A karácsony előtti napokban kezdődhet a korlátozások lazítása Németországban

December eleje helyett csak a karácsony előtti napokban, december 20-tól kezdődhet Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások fokozatos visszavonása a szövetségi kormány

2020. November 25. 10:09, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 59,7 millió, a halálos áldozatoké 1,4 millió a világon

A világszerte nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 59 759 535-re emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 409 208-ra, a gyógyultaké 38 265 892-re nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint.