Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Április 30. 12:04, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mobilalkalmazás is segít a kullancs elleni védekezésben

Mobilalkalmazás is segít a kullancs elleni védekezésben

Mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a Magyar Kullancsszövetség a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében – közölte a szövetség elnöke kedden az M1 és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában.

Kapiller Zoltán azt mondta, az alkalmazás megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre és milyen betegségeket terjesztenek. Emellett a megelőzésről és a megelőzéshez szükséges eszközök – például kullancsriasztó, kullancseltávolító kanál, kullancsteszt – legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat.

A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert nincsenek téli fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra – ismertette.

Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Az elnök szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létre hozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formában is felismerik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során