Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 17. 16:02, szerda | Belföld
Forrás: mti

Múzeumok Majálisa hétvégén több mint 120 intézmény részvételével

Múzeumok Majálisa hétvégén több mint 120 intézmény részvételével

Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjébe a 22. Múzeumok Majálisára.

A Múzeumok Majálisa hagyományosan a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik, Európa legnagyobb múzeumi rendezvényeként - mondta el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az MNM főigazgatója.

Varga Benedek elárulta, hogy az ingyenesen látogatható fesztivál témája idén elsősorban a magyar múzeumi világ és a kert, a zöldterületek megóvása, a környezettudatosság kapcsolatára épül.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly 9,6 millióan látogattak el a magyar múzeumokba, a múzeumi intézmények népszerűségét pedig az is mutatja, hogy a Múzeumok Majálisa minden alkalommal 40-50 ezres közönséget vonz.

Szily Marianna, a 22. Múzeumok Majálisa főszervezője közölte: a majális idei mottója Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok lesz, és a környezettudatosságra nemcsak a cím, hanem számos program is figyelmeztet majd.

A Múzeumkertben több mint 120 hazai múzeum mutatja be, milyen változatos anyagot őriz, az MNM pedig számos új programot is kezdeményezett a vendégmúzeumokkal együtt.

Ilyen az MNM belső tereit behálózó Műtárgysétány, melyre negyven intézmény küldött tárgyakat, de a vállalkozó kedvű látogatók a Tudássétányon is elindulhatnak, hogy a művészet, az irodalom és a természet témaköreiben tegyenek felfedezéseket.

A majálisra érkezők fűszer- és gyógynövényeket ültethetnek, mini herbáriumot készíthetnek, Dobó István korát idéző fegyver- és öltözetbemutatón vehetnek részt, valamint a krumplimalac-terelést is kipróbálhatják.

Megtekinthetik Farkas Bertalan űrhátizsákját, felülhetnek egy Pannonia motorra, felfedezhetik Kádár János üdülőjét, és számos játékban, fejtörőben, kvízben is próbára tehetik magukat.

A Civil negyedben a közönség húsz kulturális, szociális, környezetvédelmi és hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhet meg.

Szily Marianna kiemelte, hogy az MNM csatlakozott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, a kerékárral érkezőket így ajándék várja majd.

Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke közölte, a társaság által alapított elismerések - többek között Az év múzeuma és Az év kiállítása díjak - átadására szombaton kerül sor a Múzeumkert színpadán, amely számos zenei és színházi programnak is helyet ad a hétvége során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére