Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Január 18. 15:40, hétfő | Helyi

Nagy sikerrel zajlott a Robot Race országos középiskolai verseny Sopronban

Nagy sikerrel zajlott a Robot Race országos középiskolai verseny Sopronban

A Nyugat-magyarországi Egyetem nyílt napján megrendezett Robot Race országos középiskolai versenyen 93 középiskolás diák versenyzett az egyetem főépületének patinás folyosóin és a botanikus kertben. l.

A futamot megelőzően a kari nyílt napon az érdeklődök megismerkedhettek a Sopron környéki vállalatok tevékenységeivel és a kar színes oktatási palettájával.

A versenyt Dr. Magoss Endre, oktatási dékánhelyettes nyitotta meg, aki megköszönte az NymE SKK dékánjának, Dr. Alpár Tibornak és Tatai Sándor egyetemi docensnek, valamint a szervezőknek, Lang Ágotának a Széchenyi István Gimnázium fizika tanárának és Pakainé dr. Kováts Judit egyetemi docensnek, hogy létrehozták ezt a hagyományteremtő rendezvényt. Buczkó Balázs, a versenyt támogató Autoliv Kft. képviseletében, beszédében kiemelte, hogy nagyon öröm számára látni, hogy ilyen sok diák érdeklődik a Robot Race versenyért, hiszen a műszaki orientáltságú diákok jelenthetik a régió munkaerőpiacán mutatkozó több mint ezer főre tehető mérnökszakember hiányának a megoldását.

A köszöntő után a rajtvonalnál egyesével felsorakoztak a csapatok, akiknek a kockás zászló lengetése jelezte a verseny kezdetét. A kötelező feladatok mellett a diákok plusz pontokat is szerezhettek, ha megtalálták az egyetem épületében az intézmény névadójának plakettjét, valamint az egyik vitrinben elrejtett LEGO robotot, és készítettek velük egy szelfit. Az NymE ódon épületének különböző pontjain elhelyezett állomásokat a diákoknak a térképük segítségével kellett felkeresniük, ahol olyan feladatokat oldhattak meg, mint morzekódolás, egy kísérlet videója alapján különböző számítások elvégzése, feldarabolt kocka összerakása, valamint logikai feladat megoldása, tesztek kitöltése. A feladatokért kapott pontokból megvásárolhatták a robothoz szükséges alkatrészeket. A Botanikus kertben pedig egy külön térkép segítségével kereshették meg a robothoz még hiányzó alkatrészeket. A verseny utolsó futamán, a programozó teremben, óriási volt a feszültség és a nyüzsgés, ahol a diákoknak különböző feladatokra kellett programozniuk a robotokat. A csapatok tagjai izgatottan szaladgáltak a számítógép, valamint a versenytér között, hogy kipróbálhassák a robotokba írt programkódokat, majd finomítsanak rajtuk. A verseny leintését követően a középiskolások és a felkészítő tanáraik feszülten várták az eredményhirdetést, amely izgalmakat hozott magával, hiszen kiderült, hogy az első és a harmadik helyen is holtversenyben állnak a csapatok. A helyezések eldöntéséért a csapatoknak gyorsasági feladatott kellett megoldaniuk, egyetlen kérdés kaptak, és aki gyorsabban írta le a helyes választ, az nyerte meg a versenyt.

Az első helyért a Pannonhalmi Bencés Gimnázium a QUPAC 1 (Hartyányi Gábor, Bódy István, Csehi Ágoston, felkészítő: Pintér Ambrus) nevű csapata és az Ajkai Bródy Imre Gimnázium Big Race Along (Nemes Enikő, Vincze Petra, Futó Barnabás, felkészítő tanár: Takács Viktória) elnevezésű csapata csaphatott össze, ahol egy hajszállal, de a QUPAC 1 válaszolt gyorsabban. A 3. helyért pedig a budapesti Veres Péter Gimnázium Vonatkerék pumpák (Rittgasszer Ákos, Török Boldizsár, Wolff Vilmos felkészítő: Wolff Vilmos) csapat versenyzői és a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium Tech No Logic (Csendes Lőrinc, Orosz Tamás, Bidló Balázs) csapat tagjai küzdhetett meg, és ebből a körből, a Vonatkerék pumpák kerültek ki győztesen.

A Robot Race országos tanulmányi versennyel a szervezők célja az volt, hogy a középiskolások között megismertessék a mérnöki szakmában rejlő életpálya modell lehetőségét, valamint közösségi teret teremtsenek a nagy múltra visszatekintő Nyugat-magyarországi Egyetemen. A rendezvény pozitív hangvétellel zárult, és a rendezők bizakodóan tekintenek a jövőbeli folytatásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.