Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2018. Április 27. 14:46, péntek | PR

Ne ismételjük meg a devizahiteles idők hibáit

Ne ismételjük meg a devizahiteles idők hibáit

A szakértők szerint kezd rázóssá válni a társasházak piaca. A fejlesztők a bizonytalanságokat igyekeznek a vevőkre hárítani problémás esetekben. Miért ne vágjunk bele ügyvéd nélkül a vételbe?

A rossz példából érdemes okulni

Ha most épülő lakás vásárlására vállalkozunk, akkor nem egy kulcsrakész otthont veszünk, ahol az egyik fél átadja a pénzt, a másik fél az árút. Ebben a helyzetben belehelyezzük a bizalmunkat az építtetőbe, akinek befektetünk a folyamatban levő projektjébe - mégha nem is a teljes összeg kerül átadásra a kezdetekkor. Aminek nyilvánvalóan megvan a kockázata. Félbemaradhat az építkezés, ha bedől a cég, de ránk is háríthatnak plusz költségeket.
Főleg most alakulhatnak ki vitás helyzetek, hogy 2020-tól a kedvező ÁFA megszűnik az újépítésű lakások esetén, és ezzel a 2019 vége után átadásra kerülő ingatlanok drágábbak lesznek a fejlesztőknek.

Ha nem 2018-ra, hanem későbbre van tervezve a lakás elkészülte, gondosan, szakértő bevonásával nézzük át a szerződést, mielőtt megkötnénk. De a most átadandó társasházi otthonok esetében is előfordulhatnak ‘balesetek’.

Egy zuglói cég például vis maiorra hivatkozva - munkaerő- és építőanyag-hiány okán - felmondta azokkal a vevőkkel a megállapodást, akiknek most kellene átadnia az ingatlanokat. Azonban milliókkal drágábban ‘hajlandó’ újra kötni a szerződéseket. És természetesen a határidő is csúszik.

A probléma abból adódik, hogy nem pontosították az eredetileg, mintegy 3 éve kötött szerződésekben, mi a vis maior, azaz kényszerítő, elháríthatatlan körülmény. Ez a tétel bele lett foglalva a megállapodásba azzal, hogy munkaerő- és anyaghiány esetén az építtető meglépheti azt, hogy felteszi a kezeit és átadhatatlannak minősíti a lakásokat.
Egy jó ügyvéd ennél a pontnál feltett volna pár kérdést az ingatlanfejlesztő félnek. Nem világos, miért elháríthatatlan probléma a szakember hiány akkor, ha magasabb fizetéssel sok helyen tudnak foglalkoztatni dolgozókat, és láthatóan sorra épülnek a társasházak. Igaz, a szakmunkásokat gyakran betanított munkások pótolják, így nem mondható el, hogy megoldott a helyzet ezen a téren.
Nem lett pontosítva a szerződés megkötésekor, mekkora mértékű hiány esetén állhat el a lakások átadásától az építtető - ez most sokba kerül a vevőknek.

Sokan felelőtlenül beleugranak a megállapodásokba

A szakértők hangsúlyozzák, hogy visszatértek a devizahiteles idők hibái. A lakástakarék pénztár és a kedvező hitelek sokmindenkinek lehetővé teszik, hogy ingatlanba fektessen, ingatlant vásároljon, de a szerződéseket figyelmetlenül írjuk alá.
A devizahitelek esetén is jellemző hiba volt az átgondolatlanság, a vásárlók számára kockázatos feltételek bevállalása, ami aztán alámosta az érintett családok pénzügyi biztonságát.
Még ha van is tőkénk az ingatlanvásárlásra, ne vegyük készpénznek az ígéreteket. Nagyon fontos jótanács, hogy csak megbízható, komoly múlttal rendelkező fejlesztő céggel álljunk szóba. Most sok ‘aranyásó’ beszáll az építkezésekbe, amelyekbe a szakemberhiány miatt a megbízhatatlan vállalkozások szinte bárkit felvesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

2024. Február 05. 14:57, hétfő | PR

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

A legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t