Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Április 29. 06:00, kedd | Belföld

Négy tulajdonos, egy ház – egy nem akarja eladni – Mi a teendő?

Négy tulajdonos, egy ház – egy nem akarja eladni – Mi a teendő?

Négy családtag a tulajdonosa egy háznak, egy testvér azonban nem akarja eladni, de használja, szemben a többi tulajdonossal. Mi a teendő, hogy mégis el lehessen adni az ingatlant? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Egy ingatlannal kapcsolatos problémámban szeretnék Önöknek kérdéseket feltenni.
A helyzet a következő:
A családi házunkról van szó, melynek összesen 4-en vagyunk tulajdonosai. Édesapámé a fele és a haszonélvezeti jog, a két bátyám és én a másik felét örököltük, amikor édesanyám elhunyt.
Jelenleg a nagyobbik bátyám lakik az ingatlan felében, a ház másik fele nincs használva, édesapám úgymond miatta nem tudja érvényesíteni a haszonélvezeti jogát.
A másik bátyám elhatározta, hogy megvásárolná ezt a családi házat, tehát kifizetne mindenkit.
Egyébként mindannyian (édesapám, tesóm és én is) külön-külön albérletekben élünk a házban élő bátyám összeférhetetlensége miatt.
Édesapám és természetesen én is beleegyeztem a házeladásba, tehát hogy a tesóm megvegye,de nyilván a házban élő testvérem nem.

Kérdésem az lenne Önöktől, hogy így is megvalósulhat-e a házeladás, hogy a testvérem nem egyezik bele? Ha igen, akkor hogyan kell elindítanunk az ügyet? Hogyan kötelezhetjük őt tulajdonrésze eladására? Hova kell mennünk először, melyik hivatalos szervhez? Milyen teendőink vannak (gondolok itt a tulajdonlap kikérésére,stb.)?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel.

2014. 04. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A törvény szerint egyik tulajdonostársat sem lehet attól elzárni, hogy a tulajdoni illetőségének megfelelő ellenértékhez jusson.
Ez a tulajdonostársak között elsősorban a közös tulajdont megszüntető szerződés útján lehetséges, azonban, ha valamelyik tulajdonostárs – mint esetünkben – erre nem hajlandó, akkor a bíróságtól kell kérni a közös tulajdon megszüntetését.
A bíróság ilyen esetben a perben ingatlanforgalmi szakértőt rendel ki, aki a szakvéleményében megállapítja az ingatlan értékét, majd ennek figyelembe vételével állapítható meg az egyes tulajdonostársak vonatkozásában a tulajdoni illetőségük értéke – figyelembe véve az egyes illetőségeket terhelő haszonélvezeti jogot is - amelyet kézhez kaphatnak, illetőleg a jelen esetben amennyit a többi tulajdonostárs illetőségét megváltó tulajdonostársnak kell fizetnie.
Ha olyan ingatlan közös tulajdonát kell megszüntetni, amelyben az egyik tulajdonostárs benne lakik, akkor a perben megállapított, neki járó megváltási ár letétbe helyezésével egyidejűleg őt az ingatlan elhagyására kötelezi a bíróság.

Amennyiben az elhagyásra kötelezés a bennlakó jogos érdekét sértené – például nincs hová mennie, s nincs lehetősége lakásmegoldást keresni még a kézhez vett megváltási ár birtokában sem – a bíróság a részére a tulajdoni hányadával arányos használati jogot alapít az ingatlanban, azzal, hogy a részére járó tulajdoni ellenérték a használati jog értékével csökken.

Megjegyzendő, hogy most is jelentősen nagyobb illetőséget használ, mint ami őt megilletné, így a többi tulajdonostársat már most is túlhasználati díj illetné (nem is beszélve az édesapjuk haszonélvezeti jogáról, amelynek alapján az illetőség használata elsősorban őt illetné, a tulajdonost csak annyiban, amennyiben a haszonélvező arra nem tart igényt). Egy ilyen per előkészítése és a tulajdonostársak érdekeinek megfelelő irányítása szakértelmet kíván, így azzal célszerű ügyvédet megbízniuk. Ebben az esetben minden szükséges előkészületet – mint amilyen a tulajdoni lap beszerzése is – az ügyvéd meg fog tenni az Önök érdekében.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.