Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2012. Május 24. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Egyedi eszközzel élénkíti a helyi közfoglalkoztatást a dobozi önkormányzat, birkanyájat vásárolt a helyhatóság. A négylábú fűnyírók elsősorban a települést övező árvízvédelmi töltések „karbantartásáért” felelősek.

Írja a Békés Megyei Hírlap.

Simon István Tamás Doboz polgármestere elmondta, ekkor jött a lehetőség, mely szerint Start közmunkaprogram keretében a mezőgazdasági szegmensben állattartásra is lehetett pályázni. Mint mondta, azért a birkákra esett a választásuk, mert a nyáj elhelyezését viszonylag kis költségvetésből megoldhatták. Néhány tízezer forintból építettek számukra hodályt. Ezenfelül az állatok igénytelenebbek az átlagosnál, tartásuk és élelmezésük egyaránt kevesebb odafigyelést igényel.Hozzátette, ugyanakkor a programban képzés is szerepel elemként, a résztvevő helyieket minden szombat délelőttjén szakemberek avatják be az állatok tartásának rejtelmeibe. A négylábúak is viszonozzák a gondoskodást, hiszen a gépi fűnyírókat megszégyenítő módon legelik gondozottra a töltéseket.

Negyvenöt embernek ad munkát az állomány gondozása. Van, aki az etetésért, az ápolásért, a takarmány begyűjtésért felel, és akad, aki a nyáj huszonnégy órás felügyeletét látja el. Mindenképpen egy olyan kezdeményezést szerettünk volna elindítani, mely a későbbiekben a saját lábán is megáll — hangsúlyozta Simon István Tamás.

A birkanyájról a községben már mindenki tud, és szívébe is zárta a kezdeményezést. Jól jelzi a helyiek érdeklődését, hogy a 19 egyedből álló nyáj egyetlen kosának nevéről is közösen, szavazás útján döntenek a napokban.

A település közmunkásainak másik csapata ugyancsak az agráriumban kapott munkát. Az önkormányzat egyik négy hektáros területén gazdálkodnak. A megtermelt növények egy részét a helyi önkormányzati konyhán használják fel, emellett a rászoruló családok is kapnak a zöldségekből. Ugyancsak sikeresen pályázott az önkormányzat a közmunkaprogramban a helyi vízelvezető árkok karbantartására is, itt szintén negyvenöten takarítják az érintett helyszíneket. A művelet során keletkező hulladékot is hasznosítják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 15:01, hétfő | Belföld

Több mint négyszáz településen folytatódik a szúnyogírtás

Több mint négyszáz településen - 140 ezer hektáron - folytatódik a szúnyoggyérítés augusztus első hetében - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 13:01, hétfő | Belföld

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 csatornán.

2020. Augusztus 03. 10:57, hétfő | Belföld

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében - tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 09:36, hétfő | Belföld

Amíg nincs koronavírus-vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése