Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben

Nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben

A vasúti közlekedés színvonalának emeléséhez nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, emellett a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére szükség van új járművekre is – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a nemzeti fejlesztési miniszter. Az új motorvonatoknak szimbolikus jelentőségük is van, hiszen az „átadásuk a visszaigazolása annak, hogy amit eltervezünk, azt képesek vagyunk megvalósítani” – mondta Németh Lászlóné.

A mostani megrendelésekkel együtt 2015 őszéig már száztizenkét korszerű, új motorvonat gurul majd a magyar síneken. Egyébként jövőre nem emelkednek a viteldíjak a helyközi közösségi közlekedésben, mert – a tárcavezető szerint – a kormány célja, hogy a rezsidíjakhoz hasonlóan a közszolgáltatásokat is megfizethetővé tegye a teljes lakosság számára. A miniszter ismertette, hogy más uniós tagállamokkal ellentétben hazánkban a kormány nem tervezi az e-útdíj kiterjesztését a személygépkocsikra.

A vasúti közlekedés színvonalának emeléséhez nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére szükség van új járművek beszerzésére is – mondta Németh Lászlóné. Uniós pénz ebben a ciklusban jut erre a célra, a későbbiekben viszont segítség lenne, ha a MÁV adóssághelyzete kedvezőbben alakulna.

A vasúttársaság mellett az utasoknak is új korszak kezdődött, hiszen a Flirt motorvonatok forgalomba helyezésével és a vasúti pálya felújításával kényelmesebben és gyorsabban jutnak el céljukhoz. A járműbeszerzés része a Szombathely–Szentgotthárd vonal felújításának: az ötvenmilliárd forint költségvetésű uniós projekt előkészítése szinte rekordgyorsasággal történt. Az új motorvonatnak a tetszetős külső és a kényelmes utastér mellett szimbolikus jelentősége is van: visszaigazolása annak, hogy amit eltervezünk, azt képesek vagyunk megvalósítani - mondta a miniszter.

Ami biztos, hogy 2015 őszéig a mostani megrendelésekkel együtt száztizenkét ilyen korszerű motorvonatot közlekedtetnek majd a magyar vasúttársaságok. Emellett a minisztérium döntést hozott, hogy minden lehetséges forrást felhasználunk e célra. Úgy gondolom, nem elegendő a pályák korszerűsítése és a szervezeti átalakítás, a vasút megújításához szükség van erre is.

Azt egyelőre nehéz meghatározni, hogy ezen a száz motorvonaton felül milyen ütemben tudunk haladni. Ez elsősorban pénz kérdése, de a szándékunk szerint megyünk tovább ezen az úton. A mostani uniós költségvetési időszakban, ha például egy építési projekt túl kockázatosnak mutatkozik, akkor azt a pénzt átcsoportosítják járműbeszerzésre. Ez is egy lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk