Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 05. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó Kovács Tamás

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Nem vonják össze az MNB-t és PSZÁF-et, megmarad a Robin Hood adó

Megszavazta az Országgyűlés az alaptörvény első módosítását, így a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek.

A parlament emellett megszüntette a magyar jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és elfogadta a médiaszabályozás módosítását is.

Módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt is, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Döntött az Országgyűlés a Robin Hood-adó átalakításáról, illetve további életben tartásáról. Az adókulcs a következő évtől a jelenlegi 8-ról 11 százalékra nő, a befizetők köre a víz- és csatornaszolgáltatókkal, valamint a települési hulladékkezelőkkel szélesedik. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, és döntöttek arról is, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat. Mindemellett módosul a szakképzési törvény, a döntés értelmében már a kilencedik évfolyamtól lehetővé válik tanulószerződés megkötése a gyakorlati képzésekre. Júliustól kedvezőbb, 27 helyett 18 százalékos áfakulcs terheli a nemzetközi jelentőségű szabadtéri zenei fesztiválok belépőjegyeit. Jövőre megszűnik a gyógyszertárakat terhelő szolidaritási díj is. Mindemellett jogszabály korlátozza a vállalkozások egymás közti készpénzkifizetéseit.

Közben az origo hírportál birtokába került tervezet szerint a kormány első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetési törvény tervezetét. Eszerint a kabinet elveszi a megmaradt illetékbevételt és a gépjárműadó nagyobb részét az önkormányzatoktól. Az sincs elvetve, hogy az évi 500 milliárdos bevételt jelentő iparűzési adó egy részét is magához vonja az állam. A tervezet még számol az evával. Az origo azt írja, hogy jövőre ténylegesen egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó. Az állam jövő évi gazdálkodási kereteit tartalmazó terv java részt a Széll Kálmán-terv 2-ben jelzett intézkedéseket ülteti át jogszabályba.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során