Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 16. 17:49, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Németországban drágulást okozott a minimálbér bevezetése

Németországban drágulást okozott a minimálbér bevezetése

Németországban számos szolgáltatás jelentős mértékben drágult az általánosan kötelező minimálbér bevezetésének hatására.

Az óránkénti bruttó 8,5 eurós minimálbér január 1-jei bevezetése az utóbbi húsz év átlagát kétszeresen vagy még nagyobb mértékben meghaladó áremelkedéshez vezetett azokban az ágazatokban, amelyekben a minimálbér miatt emelni kellett a fizetéseket - mutatta ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai alapján végzett számításokkal.
A legnagyobb mértékben a személytaxi-szolgáltatás drágult. A taxisok árai januárban az üzemanyagár-csökkenés ellenére 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, holott az 1992 óta eltelt időszakban rendre 0,4 százalék körüli volt a drágulás az év első hónapjában.
A kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal kellett többet fizetni az egységesen kötelező minimálbér alkalmazásának első hónapjában, és a vendéglátásban is jelentős a drágulás, egy korsó sör 2,4 százalékkal került többe januárban, mint 2014 első hónapjában, pedig a gazdaság egészét tekintve a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek.
A taxisok, szállodai alkalmazottak, pincérek és vendéglőkben dolgozó más munkavállalók mellett egy sor további szakma művelői is 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgoztak korábban. Például a fodrászok, a pékek és a kozmetikusok, a mosodák és bértisztító vállalkozások alkalmazottai, és a háztartási takarító és kisegítő munkát végző munkavállalók. Az új szabály miatt ezeken a területeken januárban az utóbbi húsz év átlagának dupláját kitevő áremelkedés ment végbe januárban a FAZ hétfői számában megjelent összeállítás szerint.
A munkaadók gyakran panaszkodnak arra, hogy az egységes minimálbér bevezetése növeli a bürokráciát. Az országos munkaügyi hivatal (BA) vezetője szerint ez elkerülhetetlen. "A bürokrácia a jogállamiságot is jelenti, erről nem szabad megfeledkezni" - mondta Frank-Jürgen Weise. A BA elnöke hozzátette, hogy egyelőre nem tapasztalni nagyobb elbocsátási hullámot a minimálbér miatt. Ugyanakkor - jegyezték meg a FAZ összeállításában - szakértők szerint elsősorban nem leépítésektől kell tartani, hanem attól, hogy a munkaadók kevesebb új állást hoznak létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).