Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2011. November 25. 14:18, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NGM: nincs valós alapja a Moody's leminősítésének

NGM: nincs valós alapja a Moody's leminősítésének

A Moody’s lépésre azonnal közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként – közölte a tárca.

Mint írják, nincs alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be. Idén többlettel zár majd a magyar költségvetés. A folyó fizetési mérleg szuficites, vagyis bevételi többletet mutat.

2011-ben, 7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes. A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP növekedési rátát tudott felmutatni.

A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1 százalékát kitevő tartalékrendszert épít be a Kormány annak az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel. Így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez. Mindezt egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

A forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 17:10, kedd | Belföld

Folyamatosan nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Lassú ütemben, de folyamatosan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

2021. Szeptember 28. 15:00, kedd | Belföld

Hatvan település részvételével rendezik a Nemzeti Vágtát

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén

2021. Szeptember 28. 08:50, kedd | Belföld

Közjogi tárgyú törvénymódosításokról tárgyalnak a képviselők a parlamentben

Az Országgyűlés kedden öt előterjesztés általános vitáját bonyolítja le.

2021. Szeptember 28. 08:48, kedd | Belföld

Covid-gyógyszer tesztelésében vesz részt az SE

Uniós szinten elsőként vizsgált beteget a Semmelweis Egyetem (SE) egy új Covid-gyógyszerrel kapcsolatos kutatásban, amelynek célja a szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása