Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 12. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nincs más esélyük, csak a bérmunka

Nincs más esélyük, csak a bérmunka

90 dolgozóval folytatja működését a Hollóházi Porcelángyár. A korábban 1200 dolgozót foglalkoztató 200 éves kerámiaüzemet augusztus végén zárták be.

66 fizikai dolgozóval, s mintegy 20 kereskedelmi alkalmazottal folytatja működését a 200 éves múltra visszatekintő, korábban 1200 embert foglalkoztató kerámiagyár. A korábbi szakszervezeti titkár szerint a kollektívát úgy válogatták össze, hogy megszűnjön az üzemi érdekképviselet. A Hollóházi Hungarikum Kft. az eddigi piacait megtartaná, az elbocsátott dolgozókat pedig bérmunkában foglalkoztatná újra.

Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, jelenleg több nyugat-európai céggel is tárgyalnak, zömében kőedény- és finomkerámia-gyártásról. Mint mondta: ezek várhatóan a jövő év eleje, közepe körül fognak tisztázódni, és akkortól reményei szerint újra egy picit nagyobb létszámmal tudják folytatni a termelést.

Az állás nélkül maradt porcelángyári munkásoknak nincs más esélyük, mint a bérmunka, mert a környékben ez az egyetlen termelő cég. A közmunka bizonytalan, mert a megszűnt Manufaktúra Zrt. hárommilliós iparűzésiadó-tartozást hagyott hátra.

Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere elmondta: több millió forintot veszített a település, napi likviditási problémáik vannak. Így nem tudják azokat az embereket megfelelően fogadni az önkormányzati szociális hálóban, akik kikerülnek a manufaktúrából.

Az elmúlt öt évben 15-20 szlovák család költözött Hollóházára, akik a mindössze 20 kilométerre fekvő Kassán dolgoznak. A településen ezért szlovák nyelvtanfolyamot szerveznek, hogy a hollóháziak is munkát tudjanak vállalni a határ túloldalán. (pr)

hírTV

Címkék: hollóház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.