Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nő a szocpol összege, már a használt ingatlan megvásárlását is segíti az állam

Nő a szocpol összege, már a használt ingatlan megvásárlását is segíti az állam

Április elsejétől változik a szociálpolitikai támogatás feltételrendszere, a keret kibővül, az eddigiektől eltérően már használt lakás vásárlására is igényelhető lesz a vissza nem térítendő állami támogatás. Az április elsejétől elérhető, használt lakás vásárlására fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületének, a gyermekek számának és az ingatlan energiaminősítésének függvényében alakul majd, de minden esetben az új lakás vásárlására fordítható szocpol ötven százaléka lesz - írja a Magyar Hírlap.

A tervezet korlátozza a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is – ezzel elkerülve azt, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe. A magasabb komfortfokozatú, drágább ingatlanok megvásárlására tehát nem lehet igénybe venni az állami támogatást. A „félszocpol” mellett a lakásvásárlók államilag támogatott hitellehetőségek közül is választhatnak majd. Az igényelhető hitelösszeget kormányrendelet szabályozza, amely szerint a bank által folyósítható hitel nem haladhatja meg a vételár nyolcvan százalékát. „Egy hatvan négyzetméteres lakás esetén például egy két gyermekes család nyolcszázezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet a vásárláshoz, ha az ingatlan energetikai minősítése alapszintű. Az átlagos budapesti téglaépítésű lakások árát figyelembe véve ez a vételár körülbelül öt százalékát teszi ki, ugyanakkor egy vidéki vagy megyeszékhelyi téglalakás esetén is kevesebb mint tíz százalékot jelent” – hívta fel a figyelmet Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu hitelpiaci szakértője. Jelezte, ha figyelembe vesszük a bankok által kihelyezhető hitelek felső határát, akkor akár 600-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki használt panellakást vásárolhasson. Fitos Szilárd elmondta, a részletek még nem teljesen ismertek, de szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévő gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erőként veszik majd figyelembe. Egy tízmillió forint összegű lakáshitel egy kétkeresős háztartás esetén már 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, míg ötmillió forintos hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk