Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 29. 15:03, szerda | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Kovács Attila

Nő az önkormányzatok támogatása jövőre

Nő az önkormányzatok támogatása jövőre

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, miután előadást tartott a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén.

Varga Mihály a jövő évi költségvetésről tájékoztatta az MJVSZ tagjait. A miniszter az előadást követő sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar gazdaság az egyik legerősebb "felpattanással" jött vissza a pandémiából; a 8,2 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban. Hozzátette: figyelembe kell azonban venni, hogy az ukrajnai háború miatt jelentősen megváltozott az európai és világgazdasági környezet, amelyben a magyar gazdaság nyitott, exportorientált gazdaságként működik.

Kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat és megőrizze az eredményeket, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 milliárd forintos kerete és a honvédelmi alap 800 milliárd forintos kerete.

Elmondta: jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezermilliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni. Emlékeztetett, hogy 2010-2014 között az állam 1300 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzatoktól, lehetővé téve, hogy a települések előrelépését segítő programok valósulhassanak meg. Jelezte: a Modern városok program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

A miniszter kiemelte: arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetéseit. Hozzátette: az elért eredmények megőrzésén túl mindenkinek törekednie kell arra, hogy felépítse a tartalékait, és csökkentse kockázatait, ebben segítséget nyújtanak a megyei jogú városoknak.



Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester, az MJVSZ elnöke a sajtótájékoztatón megköszönte a miniszternek, hogy odafigyelt az önkormányzatokra az elmúlt években és segítette azokat. Emlékeztetett rá: 2010 előtt, a gazdasági válság idején drasztikusan megnőtt a munkanélküliek száma, az önkormányzatok adósságokat halmoztak fel, hogy a béreket ki tudják fizetni. A jelenlegi körülmények között a legfontosabbnak nevezte az elmúlt tíz év eredményeinek megőrzését, és megjegyezte, a polgármestereknek is az az érdeke, hogy a polgárok dolgozni tudjanak, nőjenek a fizetések és ne emelkedjenek a rezsiszámlák, mert ha ez megszűnik, az az önkormányzatokon csapódik le, az emberek tőlük várnak megoldást.

Jelezte: azt kérték Varga Mihálytól, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormány segítségére, és erre garanciát is kaptak a minisztertől. Hozzátette: a rezsiszámlákat látva eljutott odáig, hogy Brüsszeltől kell megvédenie a kaposváriakat, az EU döntései ugyanis jelen pillanatban megoldhatatlan problémát okoznak az önkormányzatoknak.

A polgármester beszélt arról is, Kaposváron "a védelem költségvetését" fogadták el, hogy meg tudják védeni a kaposváriak munkahelyét, hogy nőjön a bérük, és emiatt lehet, hogy nem tudnak annyi járdát felújítani, mint amennyit terveztek. Megköszönte a kormánynak az élelmiszer- és benzinársapka fenntartását és a rezsicsökkentést.

Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta, a háborús helyzet csillapodása, vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális állapotba. A helyreállítási alapról azt mondta, értelemzésük szerint a tárgyalás utolsó fázisában vannak, "lezárásközeli helyzetet" érzékel. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország nem kerül abba a helyzetbe, hogy egyedüli uniós országként nem kapja meg a neki jogosan járó, pandémia miatt elindított támogatásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.