Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 26. 12:06, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Sándor-palota

Novák: Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei

Novák: Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei

Ferenc pápát meglepték a magyar családpolitika eredményei, hogy megduplázódott a házasságkötések és felére csökkent az abortuszok száma - mondta el a vatikáni rádió magyar nyelvű adásában a köztársasági elnök.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy csütörtökön magánaudiencián fogadta a katolikus egyházfő, akivel több mint negyven percen keresztül négyszemközt beszéltek spanyol nyelven. A Szentatya ezt nagyra értékelte és "őszinte hangot" ütöttek meg egymással.

Ismertetése szerint a pápával beszéltek a hagyományos családok segítéséről, valamint arról, hogy a fiatalok milyen gyakran találkoznak azzal a káros megközelítéssel, amely szerint a gyermek teher, nyűg, ökológiai lábnyoma miatt veszélyt jelent a Föld fennmaradására és a szakmai kiteljesedés útjába áll.

Novák Katalin személyes küldetésének nevezte, hogy elmondja a fiatal nőknek: nem érdemes lemondani a gyermekvállalásról csak azért, mert valaki szereti a munkáját, szeretne a hivatásában kiteljesedni.

"Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon anyagi ok ne legyen akadálya a családalapításnak vagy egy újabb gyermek vállalásának" - hangoztatta a családokat segítő intézkedéseket is sorolva Novák Katalin a rádióműsorban.

Az államfő szavai szerint Ferenc pápa nagyon meglepődött a magyar családpolitika eredményein, hogy megduplázódott a házasságkötések száma és felére csökkent az abortuszok aránya, majd szomorúan fogalmazta meg azt a megállapítását, hogy a házasság mennyire kiment a divatból Európa-szerte és a fejlett világ jelentős részében.



"Magyarországon az embereknek fontos a család, és ezt kell csak felkarolnunk, ezt kell segítenünk, ahol akadályt látunk, ott segíteni azt lebontani" - hangsúlyozta, majd kiemelte, hogy vissza kell utasítani a hagyományos családok felbomlasztását célul kitűző káros ideológiát.

Az államfő elmondta, hogy a találkozón az ukrajnai háború kapcsán szóba került a női vezetők szerepe a konfliktushelyzetek békés rendezésében. Mint hozzátette, abban kérte Ferenc pápa segítségét, hogy miként tudna eredményesen fellépni a béke érdekében, ugyanis közös érdek mielőbbi béke. "Megerősítést éreztem a szavaiban" - fogalmazott.

Novák Katalin szólt arról is, hogy háromgyermekes anyaként "mélységesen át tudja érezni" azoknak a kárpátaljai, ukrajnai és oroszországi anyáknak a helyzetét, akiknek a háború miatt kell elbúcsúzniuk férjeiktől, gyermekeiktől.

Novák Katalin közölte azt is, hogy személyesen adott át meghívólevelet Ferenc pápának és a tavalyi, a Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett vizitjéhez képest egy hosszabb látogatásra invitálta a Szentatyát, aki megerősítette abbéli szándékát, hogy Magyarországra jöjjön. Abban bíznak, hogy a látogatás a jövő év első felében megvalósulhat - tette hozzá Novák Katalin a vatikáni rádió csütörtök esti magyar nyelvű adásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.