Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Július 23. 07:48, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Obama az aurorai vérengzés helyszínén: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak

Obama az aurorai vérengzés helyszínén: elejét kell venni az értelmetlen tragédiáknak

Az egész ország önökre gondol most, de a jövőben el kell gondolkodni azon is, hogy hogyan lehetne elejét venni a hasonló értelmetlen tragédiáknak - jelentette ki vasárnap este Colorado államban Barack Obama amerikai elnök, miután találkozott az aurorai moziban elkövetett mészárlás áldozatainak hozzátartozóival és a sebesültekkel.

Denver elővárosában, Aurorában péntekre virradó éjjel egy ámokfutó berontott egy teltházas moziterembe, amelyben a Batman legújabb részének premiervetítése folyt és tüzet nyitott a nézőkre.
A támadásnak, amelyben összesen 70-en sebesültek meg, 12 halálos áldozata volt. 10 embert továbbra is kórházban kezelnek, hetük állapota válságos. Az áldozatok legfiatalabbika egy 6 éves kislány, a legidősebbike pedig egy 51 éves férfi volt. A halottak közül hárman a feleségüket vagy a barátnőjüket oltalmazva vesztették életüket, egy fiatalember éppen a 27. születésnapját ünnepelte, egy sportriporternek készülő ifjú hölgy pedig nemrégiben Torontóban élt át egy áruházi lövöldözést.
Obama a Coloradói Egyetem aurorai kórházában azt hangoztatta az áldozatok hozzátartozóinak, hogy most "egész Amerika és a világ nagy része rájuk gondol". Hangoztatta, hogy nem elnökként, hanem apaként és férjként látogatott a tragédia helyszínére.
A filmszínház előtt vasárnap este civil szervezetek és egyházak kezdeményezésére virrasztást rendeztek, amelyen az elnök nem vett részt.
Az elkövető, a 24 esztendős James Holmes, akit közvetlenül a mozi mellett fogtak el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem 40 liter benzint találtak. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy 30 házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek. Holmes házának lakóit pénteken kitelepítették és vasárnap sem engedték visszatérni őket.
Dan Oates aurorai rendőrfőnök kijelentette, hogy Holmes több hónapig készült a merényletre, amelyhez az interneten rendelte meg a fegyvereket. Az elkövető otthonában több Batman-relikviát is találtak. Lapértesülések szerint a gyanúsított a haját vörösre festette és az képzelte magáról, hogy ő Joker, a Batman-képregények és filmek gonosz figurája.
John Hickenlooper coloradói kormányzó vasárnap az NBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy még mindig fogalma sincs arról, vajon mi váltotta ki a támadást. Holmes egyébként a múlt hónapig a Coloradói Egyetem Asnchutz Orvosi Iskolájának doktorandusz hallgatója volt.
Lapértesülések szerint Holmest magánzárkában tartják. A gyanúsított a médiában megjelent beszámolók szerint megpróbálta leköpni az őreit és nem működik együtt a rendőrséggel. Hétfőn jelenik majd meg először a bíróság előtt.
A mészárlás egyébként hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken mind Obama elnök, mind pedig leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta a Coloradóban sugárzandó negatív választási hirdetéseket.
Az aurorai lövöldözés egyébként mindössze 27 kilométerre történt attól a helytől, Littletontól, ahol 1999-ben a Columbine gimnáziumban két tizenéves fegyveres 12 diákkal és egy tanárral végzett.

Címkék: USA-bűnügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.