Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 08. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Obama, Gates, Zuckerberg és XVI. Benedek a leghatalmasabb

Obama, Gates, Zuckerberg és XVI. Benedek a leghatalmasabb

Az amerikai Forbes magazin idén is elkészítette a világ legbefolyásosabb embereinek listáját, melyen 71 politikus, bankár és üzletember kapott helyet. A dobogóra Barack Obama, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin került fel, azonban több ázsiai és közel-keleti ország vezetője is előkelő helyen végzett – értesült a Heti Válasz

A Forbes szerkesztői a lista elkészítésekor azt mérlegelték, hogy a jelöltek hány ember felett gyakorolnak politikai, gazdasági, pénzügyi, lelki hatást. Ahogy várható volt, a világ nagyhatalmának, az Egyesült Államoknak az elnöke, Barack Obama vezeti a sort. Első helyét csak megerősítette, hogy novemberben meglepő fölénnyel választották újra az amerikaiak. Második helyen a német kancellár, Angela Merkel áll, akit az amerikaiak Európa vezetőjének tartanak. Harmadik helyre került Vlagyimir Putyin orosz elnök, azzal a rosszalló megjegyzéssel, hogy hatalmát belső ellenzékének leverésére, elhallgattatására is használja.

A kínai kommunista párt új főtitkára, valamint Kína alelnökének előkelő helyezése is jelzi a távol-keleti nagyhatalom egyre befolyásosabb globális szerepét. Az első húsz közé került az indiai miniszterelnök, Brazília elnöke is. A szaúdi király azzal a gazdasági hatalommal került a listára, hogy a világ olajkészletének 20 százalékot birtokolja Az európai vezetőket David Cameron, Nagy Britannia miniszterelnöke és Franocise Hollande, francia miniszterelnök is képviseli. A bankárok közül mind az amerikai, mind az európai Központi Jegybank elnöke az éllovasok között van. Feltűnő viszont az IMF vezetőjének, Christine Lagarede-nak a 38. helyre történt visszaesése, ami nem feltétlenül személyének, hanem a pénzügyi nehézségekkel küzdő Nemzetközi Valutalap megcsappant hatalmának tudható be.

Az üzletemberek közül most is a Microsoft-alapító, Bill Gates van a legelőkelőbb helyen, igaz immár filantrópként. A Bill és Melinda Gates Alapítvány közel 36 milliárd dollárt költ többek között járványok megelőzésre, egészségügyre, oktatásra szerte a világon. A világ leggazdagabb embere, a mexikói üzletember Carlos Slim Helu mellett amerikai befektető, üzletház igazgató, valamint New York polgármestere, a médiamogul Michael Bloomberg is szerepel a listán. A Google egyre növekedő hatalmát jelzi, hogy az alapítókat, Larry Page-t és Szergey Bint is beválasztották a legjobb húszba.

Vallási vezetők közül egyedül az egymilliárd katolikus hívő vezetőjét, XVI. Benedek pápát tartották komoly hatalommal rendelkező személynek.

A legfiatalabb személy a listán változatlanul Mark Zuckerberg Facebook-igazgató. Igaz, a tavalyi előkelő helyezés után a 25. helyre esett vissza, cége katasztrofális tőzsdei bemutatkozása után.

Korábbi jelölés után idén kimaradt a listáról Timothy Geithner amerikai pénzügy- és Hillary Clinton külügyminiszter, amit a szerkesztők azzal magyaráznak, hogy mindegyikük visszavonul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).