Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 02. 13:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Közösen lép fel a választási feliratkozás ellen az MSZP és az LMP

OGY - Közösen lép fel a választási feliratkozás ellen az MSZP és az LMP

Az MSZP és az LMP közös módosító javaslatot nyújtott be a választási eljárásról szóló törvényhez, amelyik megszüntetné a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező polgárok esetében a választási feliratkozás intézményét. Ezt Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese Karácsony Gergely LMP-s frakcióvezető-helyettessel közösen tartott parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Az MSZP politikusa leszögezte, mindkét párt úgy látja, hogy a választási feliratkozás bevezetése korlátozná a demokráciát. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a feliratkozásra azért van szükség, mert "gazdasági és társadalmi sikerek nélkül a jelenlegi kormány adminisztratív eszközökkel igyekszik korlátozni a részvételt".
A módosító javaslat viszont továbbra is meghagyná a feliratkozást a határon túl élő magyar állampolgárok esetében, mert az ő részvételüket csak így lehet biztosítani - tette hozzá.
Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: semmilyen szakmai érv nem szól a regisztráció bevezetése mellett. A frakcióvezető-helyettes szavai szerint a két ellenzéki párt közös fellépése elsősorban nem egy bürokratikus akadály elhárítása, hanem a kormányoldal demokrácia-felfogása ellen szól. Abban bíznak, hogy azok az emberek, akiknek a kabinet kétségbe vonta a választójogát "eszmélni fognak és felismerik ennek a kormánynak a zsarnoki jellegét" - mondta.
A regisztráció még az alaptörvény módosításával együtt is alkotmányellenes, ezért az az Alkotmánybíróságon is elbukhat - ismertette véleményüket.
Kitért arra, a közös fellépés nem befolyásolja azt, hogy az LMP és az MSZP önállóan készül a választásokra.
Egy kérdésre válaszolva Karácsony Gergely leszögezte: a pártok közötti együttműködésnek sok formája van. A közös kiállás azt jelenti, hogy az LMP kész a parlamenti együttműködésre, de ebből nem következik az, hogy választási együttműködésre készülnének - mondta. Azt a kérdést, hogy milyen helyzet áll elő a választások után, most még nehéz megválaszolni, "egy ilyen fajsúlyú kérdésben az LMP kongresszusa hivatott dönteni" - folytatta. Kijelentette, Magyarországon sokkal nagyobb a baj annál, hogy egy kormányváltással minden problémát meg lehessen oldani, ezért az LMP a jobb- és a baloldallal is nyitva tartja az együttműködés lehetőségét.
Tóbiás József ugyanerre a kérdésre azt felelte, hogy ha 2014-ben kialakul egy választási szövetség, az nem elégedhet meg pusztán a jelenlegi kormány leváltásával. Véleménye szerint a következő kabinetnek erős társadalmi támogatást kell kapnia és az MSZP szerint abban kell megegyezni, hogy milyen legyen az a Magyarország, amelyik a társadalom többségének biztosítja a kiszámítható jövőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk