Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 22. 13:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: elmaradt a védetté nyilvánított területek tulajdonosainak kártalanítása

Ombudsman: elmaradt a védetté nyilvánított területek tulajdonosainak kártalanítása

Az alapvető jogok biztosa a törvényi szabályozás felülvizsgálatát, a nemzeti parkok joggyakorlásának előzetes megfizetését javasolja a vidékfejlesztési miniszternek azzal kapcsolatban, hogy többen is panaszolták: a védett természeti területté nyilvánított termőföldek törvény szerinti kisajátítása elmaradt és nem kapták meg a részarány-tulajdonuk ellenértékét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kifejtette: a termelőszövetkezetbe bevitt földjeiket a rendszerváltozást követően a tulajdonosok visszakapták, de voltak olyan területek, amelyeket időközben védett természeti területté nyilvánítottak. Jelenleg 21 ezer hektár olyan védett termőföld van, amely a törvényi előírások alapján nem adható magántulajdonba, ezért azokat az illetékes nemzeti park igazgatóságok hasznosítják - közölték.
Szabó Máténak többen panaszolták, hogy elmaradt a védetté nyilvánított földek törvény szerinti kisajátítása és állami tulajdonba vétele, a hasznosítás ellenértékét a nemzeti parkok nem előzetesen fizetik meg, ami azt jelenti, hogy az érintettek nem juthatnak hozzá az egykori tulajdonuk ellenértékéhez, hasznaihoz - írták.
Kiemelték: az ombudsman megállapította, hogy 2005 óta tételesen nem szerepel a költségvetésben erre a célra szánt összeg. A jogalkotó a helyzetet úgy próbálta meg "rendezni", hogy folyamatosan kitolta a kisajátítás, így az állami tulajdonba vétel és a kártalanítás határidejét. Ez szemben áll a jogbiztonság követelményével - mutatott rá a biztos.
Hangsúlyozták: emiatt a kártalanítás időpontja nem kiszámítható, a tulajdonosi jogosítványok elvonásának időtartama önkényes, azt a törvényi előírásokkal szemben nem előzetesen, hanem utólagosan ellentételezik, és a volt részarány-tulajdonosoknak a jogorvoslat lehetősége sem adatott meg.
Szabó Máté ombudsman ezért felkérte a vidékfejlesztési minisztert a törvényi előírások felülvizsgálatára, az érintett jogosultak helyzetének mielőbbi rendezésére, a források felhasználásának szabályozására és arra, hogy a tulajdonosi jogosítványok gyakorlásáért járó kártalanítást előzetesen fizessék meg.

Címkék: Ombudsman-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár