Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Orbán a Fidesz-KDNP-viszonyról: "vagy együtt, vagy sehogy"

Orbán a Fidesz-KDNP-viszonyról:

"Vagy együtt, vagy sehogy" - Orbán Viktor szerint ennek jegyében végzi közös munkáját a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP.

"Alpinista" helyzet van a Fidesz és a KDNP között: "ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, (...) ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul, méghozzá cudarul rosszul jár" - fogalmazott a miniszterelnök, a Fidesz elnöke újságírók előtt, a kormányoldal szövetségeseivel való konzultációsorozat első állomása, a KDNP vezetésével folytatott budapesti tárgyalás után. Szerinte mind a Fidesz, mind pedig a KDNP tisztában van ezzel "a történelmi típusú alpinista helyzettel", és bátorító példa is van előttük, a CDU és a CSU együttműködése Németországban.
A legnagyobb rossztól való megszabadulás képessége, a felemelkedés képessége vagy a félelem nélküli életre vonatkozó keresztény tanítás mély alapját adja a kormányzati együttműködésnek - sorolta Orbán Viktor. Kijelentette: egyetértés van a fideszesek és a kereszténydemokraták között abban, hogy nincs olyan rossz, amelyet ne lehetne jóvá tenni, nincs olyan mély gödör, amelyből ne lehetne kimászni.
A Fidesz és a KDNP közötti együttműködés 1994 óta egyre mélyül - mondta, majd felidézte, hogy 1998 és 2002 között már kormányoztak együtt, és Európának akkortájt az volt a legkereszténydemokratább jellegű kormánya. 2010-ben pedig az elmúlt húsz év legnagyobb nemzeti egységét hozta létre a pártszövetség - tette hozzá.
A KDNP székházában tartott sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, azt kérte a kereszténydemokratáktól, hogy álljanak ki a méltányos tehermegosztás, a szükséges átszervezések és a középosztály felerősítésének politikája mellett.
A méltányos tehermegosztást keresztény ihletettségű gondolatnak nevezte: "ha válság van, mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből, de mindenkinek csak annyi terhet kell elhordoznia, amennyinek az elhordozására képes". A kormánypártok egyetértenek abban, hogy nem szabad visszatérni a 2010 előtti megszorítások politikájához, ugyanis nem megszorításokra van szükség, hanem tehermegosztásra - hangsúlyozta, és egyúttal köszönetet mondott a KDNP-nek, hogy az EU-val folytatott vitákban is támogatta őt.
Az ország átszervezéséről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a változások mértéke talán csak az Antall-kormány kezdeményezte, 1990-ben megkezdődött átszervezésekhez hasonlítható.
Arra is kérte Semjén Zsolt KDNP-elnököt, hogy azokat, akik dolgoznak, vállalkoznak, adót fizetnek, gyermeket nevelnek, mindenek felett támogassák, mert ők viszik a hátukon az országot.
Orbán Viktor szólt a szociális adócsökkentésről is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a kugligolyó elgurult, a bábuknak dőlniük kell", azaz a szociális adócsökkentésnek - a viták ellenére is - meg kell történnie, és a pénzügyletek illetékeiből meg kell teremteni az ehhez szükséges bevételeket.
Közölte azt is, pozitívan fogadta a KDNP-nek a következő két évre vonatkozó megfontolásait.
A miniszterelnök a következő napokban a Fidesz többi választási szövetségesével is találkozik, hogy áttekintsék az elmúlt két évet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során