Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Óriásbank jöhet létre a takarékszövetkezetek egyesülésével

Óriásbank jöhet létre a takarékszövetkezetek egyesülésével

Fiókhálózatát tekintve Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója jöhetne létre a takarékszövetkezetek integrációjával. Ha minden feltétel adottá válik, technikailag akár egy-két év alatt megvalósítható az összeolvadás – mutat rá az Ernst & Young.

„Komoly lehetőségek vannak a Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) integrációjában, az oda vezető út azonban bonyolult. A társaságoknak számos nehézséggel kell szembenézniük, ezek közül az egyik legfontosabb a jogszabályi akadály. Komoly elszántság és a részletek kidolgozása esetén a technikai integráció egy-két év alatt megvalósítható, a szervezeti és vállalati kultúra megváltoztatása viszont hosszabb folyamat. Az integráció végén azonban Magyarország legnagyobb pénzügyi disztribúciós hálózata jöhetne létre” – mondta Seregdy Tamás, az Ernst & Young Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának igazgatója.

Az esetleges integrációban érintett takarékszövetkezetek országszerte több mint 1400 fiókkal rendelkeznek, szemben az összes kereskedelmi bank 1600-as számával, eszközállományuk és bevételeik azonban elmaradnak a piacvezető pénzintézetektől. Ha az integráció mellett döntenek, a társaságoknak a standardizálást kell szem előtt tartaniuk, hogy a folyamataik minőségében és termékkínálatukban is összehasonlíthatóak legyenek a kereskedelmi bankokéval.

A fogyasztók oldaláról napjainkban a legfontosabb három szempont a költségszint, a fiókok közelsége és a megbízhatóság. A költségszint tekintetében a takarékszövetkezetek az esetek többségében jelenleg a kereskedelmi bankokénál kedvezőbb költség- és hitelfeltételeket tudnak kínálni. A fiókok elhelyezkedését tekintve az egyik fő feladatuk a városokban való terjeszkedés. A megbízhatóság terén pedig nagyobb figyelmet kell szentelniük a munkatársak képzésére, valamint az eljárások és rendszerek javítására, egységesítésére a hosszú távú eredmények érdekében – mondta a szakember.

„A sikeres integráció érdekében a takarékszövetkezetek számára fontos a szervezeti kultúra átalakítása. Olyan vállalati kultúrát kellene kidolgozniuk, amely ötvözi a takarékszövetkezetek jelenlegi családias, személyes jellegét a nagybankok professzionalitásával, egységes, mindenre kiterjedő ügyfélkezelésével. Az ilyen átalakítás rendkívül komoly szakértői, tanácsadói tapasztalatot igényel” – hangsúlyozta Seregdy Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk