Városlista
2020. december 3, csütörtök - Ferenc

Hírek

2020. Szeptember 07. 11:12, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Őrizetbe vették a birminghami késelés gyanúsítottját

Őrizetbe vették a birminghami késelés gyanúsítottját

Őrizetbe vették hétfőn a közép-angliai Birmingham belvárosában előző nap elkövetett halálos késeléses támadás gyanúsítottját.

A birminghami rendőrség tájékoztatása szerint a 27 éves férfit hétfő hajnalban, a város Selly Oak nevű kerületében, egy lakásban vették őrizetbe gyilkosság és hétrendbeli gyilkossági kísérlet gyanújával. Kihallgatása megkezdődött.

A rendőrség előzetesen közzétett egy felvételt, amelyet biztonsági kamerák készítettek a gyanúsítottról.

Steve Graham főfelügyelő, a birminghami rendőrség főparancsnoka, a nyomozás vezetője hétfői beszámolójában közölte, hogy a felvétel közzététele után a rendőrség igen sok bejelentést kapott a lakosságtól, és az egyik nyomozati szál elvezetett ahhoz a lakáshoz, ahol a gyanúsítottat őrizetbe vették.

A késeléses támadássorozatban egy 23 éves férfi meghalt, egy 19 éves férfi és egy 32 éves nő életveszélyesen megsérült, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség vasárnap közölte: nincsenek arra utaló jelek, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz.

Dominic Raab brit külügyminiszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szintén azt mondta: a kormánynak nincs olyan információja, hogy terrorcselekmény történt volna.

A hétfői rendőrségi tájékoztatás szerint a támadássorozat 90 percig tarthatott: ennyi idő telt el az első és az utolsó késelésről szóló bejelentés között.

A biztonsági kamerák felvételei és a szemtanúk beszámolói szerint a gyalogosan közlekedő gyanúsított a szórakozóhelyekkel, éttermekkel, pubokkal zsúfolt birminghami belváros több pontján is megfordult.

Steve Graham főfelügyelő "véletlenszerűen elkövetett" bűncselekményeknek minősítette a késeléseket. Hozzátette: több helyszínen elkövetett, egymással összefüggő késeléses támadásokról van szó, de az eddigi vizsgálat alapján az áldozatok között nem volt semmilyen személyes kapcsolat, nem ismerték egymást.

Hétfői tájékoztatásában Graham döntő jelentőségűnek minősítette a gyanúsított őrizetbe vételét, de hangsúlyozta, hogy a nyomozás folytatódik és a rendőrségnek továbbra is szüksége van olyan szemtanúk beszámolóira, akik még nem jelentkeztek a hatóságoknál.

A birminghami rendőrség parancsnoka kérte azt is, hogy akik mobiltelefonjukon rögzítették a történteket, adják át a rendőrségnek a felvételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 03. 11:02, csütörtök | Külföld

Meghosszabbítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig - jelentették be szerdán Berlinben.

2020. December 03. 09:09, csütörtök | Külföld

Meghaladta a 64,5 milliót a fertőzöttek száma a világban

A világon 64 507 063 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 492 558, a gyógyultaké pedig 41 492 849 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. December 03. 05:00, csütörtök | Külföld

Új fejezet kezdődött a járvány elleni harcban az Egyesült Királyságban

Új fejezet kezdődött a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag gyógyszerhatósági jóváhagyásával

2020. December 02. 16:03, szerda | Külföld

Nagytakarítás kezdődik az űrben

Az Európai Űrügynökség (ESA) 86 millió eurós szerződést írt alá a ClearSpace nevű svájci start-up vezette csoporttal a világ első űrszemét-eltakarító misszióját megrendelve.