Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Április 26. 14:11, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Oroszország védelmébe vette a WHO-t

Oroszország védelmébe vette a WHO-t

Oroszország szombaton védelmébe vette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), mondván, hogy az rendesen ellátja feladatát a koronavírus-járvány keltette válságban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra reagált, hogy korábban az Egyesült Államok bírálta a nemzetközi szervezetet.

A moszkvai diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy a WHO mint vezető és koordináló ügynökség betölti feladatát. Tevékenysége "nem ideális. De senki sem tökéletes" - tette hozzá.

A hónap elején Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Washington beszünteti hozzájárulását a WHO költségvetéséhez. Érvelése szerint emberek vesztették életüket azért, mert a WHO félrekezelte az egészségügyi válságot, túlságosan is elhitte azt az információt, amit kapott Kínától, ahol a kór előszőr terjedt át állatokról emberekre.

Trump szerint a WHO hibái következtében vált lehetővé, hogy az új típusú koronavírus emberek millióit megfertőző világjárvánnyá fejlődjön, és 200 ezer ember haljon meg a Covid-19 légzőszervi betegségben, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

Lavrov ugyanakkor azt mondta, szerinte egy ilyen bírálatnak kevés köze van a WHO teljesítményéhez. Úgy vélekedett, az emberek arra használják az ilyen támadásokat, hogy igazolják saját tevékenységüket, amelybe túl későn vágtak bele, s amely nem volt megfelelő.

Trumpot több oldalról is alaposan bírálták azért, mert nem vette komolyan a vírus terjedését addig, amíg az széles körben el nem terjedt az Egyesült Államokban. Továbbá azért, mert a szövetségi egészségügyi ügynökségek nem voltak felkészülve egy ilyen járványra.

Lavrov kifejtette, hogy a világjárvány kitörése feltárta az Európai Unió problémáit is, meggyengítve a szövetséget. A nemzetállamok kinyilatkoztatták azt az óhajukat, hogy inkább önmagukra támaszkodnak. Ez a probléma azonban nem köthető össze a vírussal. "Ez talán egyfajta elcsigázottságot tükröz. Teljesen nyilvánvaló az EU-ban az, hogy mennyire akaratos és korlátozó lehet a többnemzetiségű és nemzetek feletti bürokrácia" - mondta.

Az orosz külügyminiszter hozzátette, hogy a vírust csupán összefogással lehet legyőzni.

Oroszországban a kezdetekben kevesebb fertőzéses eset volt, mint Nyugat-Európában. Az esetek száma azóta megemelkedett. Hivatalos adatok szerint jelenleg 74 600 igazolt fertőzöttről tudni Oroszországban, többségüket Moszkvában vették nyilvántartásba. Országosan eddig 680 volt a kór halálos áldozatainak száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése