Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 22. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Országos tisztifőorvos: az oltásoknak is köszönhetően csökken a fertőzöttek száma

Országos tisztifőorvos: az oltásoknak is köszönhetően csökken a fertőzöttek száma

A védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhetően csökken a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, csökken az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon 2527 új fertőzöttet azonosítottak, és 266 823-ra csökkent az aktív fertőzöttek száma.

Hozzátette: kórházban 8097-en vannak, közülük 925-en szorulnak lélegeztetőgépre, ugyanakkor nő a gyógyultak száma, ők 464 750-en vannak.

Azt mondta, a járványügyi adatok mérsékelt, elhúzódó csökkenését látják az adatokban, elsősorban a brit mutáns miatt, amely komolyabb betegséget okoz, és a betegek hosszabb kórházi kezelést igényelnek. A járvány első és második hullámában kórházba kerülőknél gyorsabb volt a gyógyulási időszak - tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta: a következő héten egyidőben mind az ötféle vakcina elérhető lesz az oltópontokon, bár nem egyenlő arányban, hiszen eltérő azok száma, akik az egyes vakcinákból a második dózist kapják.

Müller Cecília kiemelte, nő az oltásra regisztráltak és azon belül is a fiatalok száma. Így - mint fogalmazott - "megcsillan annak lehetősége, hogy megszabaduljunk ebből a pandémiás helyzettől, és az oltások növekvő számával lassan, óvatosan újra vissza tudjuk nyerni megszokott életünket". Erre kell törekedni - emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy mind az öt rendelkezésre álló oltóanyag alkalmas, mindegyik megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelményének, amely szerint a vakcináknak 50 százalék feletti védettséget kell adniuk.

Aki az oltást kéri, nemcsak a saját életét, hanem más emberek életét, egészségét védi meg - mondta, hangsúlyozva, hogy a koronavírust kizárólag védőoltással lehet legyőzni.

Arra a kérdésre, hogy a háziorvosok külön díjazásban részesülnek-e akkor, ha Sinopharm-vakcinával oltanak, Müller Cecília azt válaszolta: a háziorvosok - függetlenül az oltóanyag fajtájától - külön díjazásban részesülnek, ha hétvégén vagy ünnepnapon oltanak. Erre egy korábbi kormányrendelet ad lehetőséget - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.