Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Február 25. 06:14, hétfő | Bulvár
Forrás: Origo

Oscar

Oscar

Hosszabb összefoglaló az eseményről

A 85. Oscar-díjkiosztón Ben Affleck Az Argo-akciója kapta a legjobb film díját. A színészi kategóriákban Daniel Day-Lewist, Jennifer Lawrence-t, Christoph Waltzot és Anne Hathawayt díjazták. A legjobb rendező Ang Lee lett.

0:57 Magyar idő szerint hétfő éjjel 1 órától közvetítjük a vörös szőnyeges bevonulást a 85. Oscar-díjkiosztóra. Az este legnagyobb esélyesének Ben Affleck Az Argo-akció című thrillerét tartják, annak ellenére, hogy Afflecket a rendezői kategóriában nem jelölték. Rendezőként Steven Spielberg (Lincoln) vagy Ang Lee (Pi élete) elismerése a legvalószínűbb. A színészi kategóriák díjazottjai tartogathatnak meglepetéseket, de Daniel Day-Lewis (Lincoln) és Anne Hathaway (A nyomorultak) szinte biztos befutó. Az este várható díjazottjait és az egyéb érdekességeket ebben a cikkünkben szedtük össze. Hosszú éjszakára készülhetünk: a gála magyar idő szerint 2:30-kor kezdődik, és valószínűleg majdnem reggel 6-ig tart majd.

Jennifer Lawrence a vörös szőnyegen

1:01 Jessica Chastain betartotta korábbi ígéretét, hogy a klasszikus Hollywood előtt tisztelgő ruhát vesz fel: egy gyönyörű, aranyszínű estélyiben jelent meg, ami pont olyan árnyalatú, mint a haja.

1:12 Gael García Bernal szerint a főszereplésével készült No és a Lincoln közt sok a hasonlóság, mert mindkét film a demokráciáról szól, és ő személy szerint a Lincoln-nak drukkol. Megjegyzi, hogy az idegen nyelvű film kategóriája még sosem volt olyan jó, mint idén!

Jessica Chastain a vörös szőnyegen

1:14 Christopher Plummer Jean-Louis Trintignant alakítását dicséri a Szerelem-ben - lehet, hogy nem tűnt fel neki, hogy hogy őt nem jelölték, csak női partnerét, Emmanuelle Rivát.

1:18 Octavia Spencer azt mondja, idén sokkal idegesebb, mint tavaly, amikor jelölt volt (és végül nyert is), mert idén neki kell átadnia az egyik díjat.

1:21 A messzi dél vadjai-ért jelölt kilencéves Quvenzhané Wallisnak - a női főszereplő kategória legfiatalabb jelöltje - kiskutya alakú táskája van, sőt, a kutyus még tiarát is visel.

Liev Schreiber a párját, Naomi Wattsot fényképezi

1:23 Dustin Hoffman kedélyesen közli, hogy ő csak azért van itt, hogy népszerűsítse saját rendezését, a Kvartett-et. Ez persze nem igaz, ő lesz az egyik díjátadó ma éjjel.

1:32 Joseph Gordon-Levitt a zoknijait mutogatja: az egyiken egy bicikli van. Most először vesz részt az Oscar-gálán, és eddig az a legnagyobb élménye, hogy találkozott Dustin Hoffmannal. Ő is díjat ad ma át.

1:43 Charlize Theron a Dior reklámarcaként nem meglepő módon Diort visel - istenien fest a hófehér, kicsit páncélszerű felsőjű ruhában.

Charlize Theron

1:51 Egy letakart doboz van a vörös szőnyegen és Kristin Chenoweth mindenkit megkér, hogy tippeljen, mi van benne. Hugh Jackman szerint a fej a Hetedik-ből.

1:54 A Napos oldal-ért jelölt Robert De Niro kócos és fáradtnak tűnik, kifejezetten nagypapás. Azt mondja, azért kedveli Bradley Coopert, mert Cooper kedveli őt.

2:05 Halle Berry direkt Bond-lányos stílusú ruhát csináltatott magának - fekete és ezüst, nagyon mélyen dekoltálva -, és arról beszél, hogy a gála során lesz egy Bond-megemlékezés.

Quvenzhané Wallis és Halle Berry | George Clooney és Stacy Keibler

2:06 George Clooney azt állítja, a barátnője, Stacy Keibler ruhájára maga varrta fel a flittereket.

2:13 Anne Hathaway arról beszél, hogy azt hitte, lefogyni lesz a legnehezebb A nyomorultak-hoz, de végül rosszabb volt, amikor levágták a haját. Arra tippel, hogy Dorothy piros cipellője van a dobozban - és eltalálta!

2:16 Jamie Foxx a 19 éves lányával jött a díjkiosztóra, akivel állítása szerint két dologról szokott beszélgetni: az egyetemről és a pasikról.

2:27 Kristin Chenoweth azt ígéri, "nagyon vicces" lesz a gálát záró zenés száma Seth MacFarlane-nel. Pillanatokon belül kezdődik a díjkiosztó.

2:30 Aranyszínű a színpad. A házigazda, Seth MacFarlane első vicce: "most kezdődik a Tommy Lee Jones megnevettetésére irányuló küldetés". Rossz hír: ma este a filmzenét ünnepeli az Oscar, azaz feltehetően tele leszünk zenés betétekkel, amik elnyújtják a gálát. A következő poén Ben Affleck rendezői jelölésének elmaradására utal: "Annyira titkos volt Az Argo-akció sztorija, hogy az Akadémia azt se tudja, ki rendezte!" Óriási ováció - máris látszik, hogy nagy szeretet övezi a filmet.

Seth MacFarlane

2:35 "Azt hallottam, az n-betős szót rengetegszer használó Django elszabadul Mel Gibson telefonüzenetein alapul" - mondja MacFarlane, de a Kirk kapitányként a jövőből bejelentkező William Shatner félbeszakítja, és figyelmezteti, hogy ne froclizza a jelölteket, és mutat egy újsághírt holnapról, ami szerint MacFarlane minden idők legrosszabb Oscar-házigazdája. MacFarlane dalra fakad, csatlakozik hozzá a táncra pedülő Charlize Theron és Channing Tatum is.

2:43 Daniel Radcliffe és Joseph Gordon-Levitt jön, hárman ropják MacFarlane-nel. Hosszú éjszakánk lesz.

Christofer Waltz és Quentin Tarantino

2:48 Octavia Spencer, aki tavaly nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában, felkonferálja a legjobb férfi mellékszereplő jelöltjeit. És máris egy óriási meglepetés: Christoph Waltz nyer a Django elszabadul-lal. Waltz 2010-ben nyert a Becstelen brigantyk-kal, valószínűleg nem sokan fogadtak volna arra, hogy ismét nyer, ismét egy Tarantino-filmmel.

2:56 Paul Rudd és Melissa McCarthy a legjobb animációs rövidfilm díját adják át, amit a Paperman kap. És aztán már jön is a legjobb egész estés animációs film: a Pixar Merida, a bátor-ja a díjazott. Mark Andrews társrendező a film témájához igazodva skót szoknyában veszi át a szobrot.

3:01 Reese Witherspoon konferálja fel az első három legjobb film-jelöltet bemutató klipösszeállítást, benne A nyomorultak, a Pi élete és A messzi dél vadjai. MacFarlane felhívja rá a figyelmet, hogy Wallis annyira fiatal, hogy még 16 évbe is beletelik, mire túl öreg lesz Clooney-hoz (25). Clooney kényszeredetten mosolyog.

3:05 Itt vannak A bosszúállók. Az operatőri díjat Robert Downey Jr. hirdeti ki: Claudio Miranda kapja a Pi életé-ért. Azaz Roger Deakins (Skyfall) ma is üres kézzel megy haza, immár tizedszer. Samuel L. Jackson a legjobb vizuális trükk díját adja át a Pi élete trükkcsapatának. Ang Lee nagyon cukin örül a kollégái sikerének lentről.

"A bosszuállók" csapata

3:16 Channing Tatum és Jennifer Aniston a legjobb kosztüm díját adják át, de előtte még - a Magic Mike-ra utalva - Aniston elpoénkodik azon, hogy Tatum is megtapasztalhatta mostanság a gyantázás gyötrelmeit. A szobor Jacqueline Durrané az Anna Kareniná-ért - nagyon megérdemelten. A legjobb smink/frizura díja pedig A nyomorultak sminkeseié.

3:22 Itt van Halle Berry, mögötte máris a felirat: "50 év Bond". Emlékezetes Bond-pillanatokat vágtak össze egy klipbe, pörögnek a dekoltázsok és az akciójelenetek. Aztán színpadra lép Shirley Bassey, aki a Goldfinger, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a Holdkelte betétdalát énekelte, és rázendít a Goldfinger-re. 76 évesen még mindig szuper a hangja és ijesztően kivasalt az arca.

Shirley Bassey

3:33 A Django elszabadul két szereplője, Kerry Washington és Jamie Foxx adják át a legjobb élőszereplős rövidfilm díját a Curfew rendezéséért Sean Christensennek. Megköszöni többek közt az "ördögien jóképű apámnak". A legjobb rövid dokumentumfilm pedig az Inocente, ami egy hajléktalan fiatal lányról szól, aki nem adja fel a küzdelmet, hogy művésszé váljon.

3:38 Liam Neeson vezeti fel a következő három legjobb film-jelöltet: Az Argo-akció, a Lincoln és a Zero Dark Thirty klipje következik

3:42 MacFarlane a maga módján dicséri Ben Afflecket: "Ki gondolta volna, hogy a fiú, aki a Gigli-ben játszott, itt tart majd?". Jut egy jó szó a Zero Dark Thirty-nek is, ami "arról szól, hogy a nők soha nem képesek semmin túllépni". Affleck adja át a legjobb dokumentumfilm díját a Searching for Sugar Man-nek.

3:50 Jennifer Garner és Jessica Chastain a legjobb idegen nyelvű film díját adják át. Michael Haneke nyer a Szerelem-mel. Köszönetet mond többek közt a feleségének: "te vagy az életem középpontja". Ki gondolta volna, hogy Haneke ilyet fog mondani?

Michael Haneke átveszi a díját Jennifer Garnertől

3:55 John Travolta felkonfenrálja a musicalek előtt tisztelgő blokkot. Catherine Zeta-Jones adja elő a Chicagó-ból az All That Jazz-t, aztán Jennifer Hudson jön a Dreamgirls-zel. Állva tapsol a közönség. A nyomorultak a következő, Hugh Jackmannek sajnos továbbra sincs hangja, de Anne Hathaway jól ellensúlyozza. Itt az egész csapat, Russell Crowe, Helena Bonham Carter, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen és a többiek. Óriási taps.

4:11 A Ted medvéje és Mark Wahlberg adják át a legjobb hangkeverés díját A nyomorultak-ért. A maci azt szeretné tudni, hol lesz a díjkiosztót követő orgia. Wahlberg elárulja neki, hogy Jack Nicholsonnál. A maci zsidónak hazudja magát, mert szerinte csak így lehet boldogulni Hollywoodban, de aztán már adják is át a legjobb hangvágás díját, amit meglepő módon két film is megkap: a Zero Dark Thirty és a Skyfall. James Bond-film 1966 óta nem nyert Oscart.

Anne Hathaway A nyomorultak mellékszerepével nyert Oscarjával

4:20 A legjobb férfi mellékszereplőként tavaly díjazott Christopher Plummer adja át a legjobb női mellékszereplő díját. A 83 éves színész kijelenti, hogy a jelöltek közül bármelyikkel szívesen dolgozna a következő harminc filmje bármelyikében. Itt viszont bejött a papírforma: Anne Hathaway viszi a szobrot A nyomorultak-ért. "Valóra vált" - kezdi a köszönőbeszédét a musical híres betétdalára utalva. Sebesen sorolja a listát, de leglelkesebben Hugh Jackmannek mond köszönetet. Azzal zárja, hogy reméli, hamarosan eljön az idő, amikor a Fantine szenvedéseihez hasonlók csak a filmekben fordulnak majd elő, az életben nem.

4:30 MacFarlane-nek nem sok említésre méltó vicce van, de amikor elsüt egy poént, mindig jóízűen nevet rajta. Végül is ez új.

4:32 Sandra Bullock adja át a legjobb vágás díját. Ez az első díj, ami előrejelzi, hogy ki lehet a fődíjas az este végén. És a szobor Az Argo-akció-é. Beválni látszanak a jóslatok Affleck filmjéről.

Adele

4:35 Jennifer Lawrence nagyon szép a királykisasszonyos ruhájában és a konty is jól áll neki, viszont lámpalázasnak tűnik, ahogy hadarva felkonfenrálja Adele-t, aki előadja a Skyfall betétdalát.

4:44 Nicole Kidman konferálja fel a maradék három legjobb film-jelöltet: Napos oldal, Django elszabadul és Szerelem klip jön.

4:48 Daniel Radcliffe és Kristen Stewart a legjobb látványterv díját adják át. A Lincoln kapja, amit a legtöbb, összesen 12 díjra jelöltek idén, de ez az első, amit a film megkapott ma este.

4:51 MacFarlane szerint sosem érteni, amit Penélope Cruz és Salma Hayek mond, de ez senkit sem zavar, mert olyan jól néznek ki. Salma Hayek konferálja fel a már korábban átadott ún. Governors Awards díjazottjait - D.A. Pennebakert, George Stevens Jr.-t és Hal Needhamet, valamint a Jean Hersholt-díjat kapó Jeffrey Katzenberget.

Salma Hayek

4:57 George Clooney vezeti fel a tavalyi év során meghalt filmesekről megegemlékező klipet, ami Ernest Borgnine-nal kezdődik, és Marvin Hamlisch zeneszerzővel ér véget, akiről Barbra Streisand személyesen is megemlékezik. Hamlisch írta többek közt a Streisand főszereplésével készült Ilyenek voltunk zenéjét. Természetesen Streisand is énekel, ez egy ilyen este.

5:08 MacFarlane szerint még nem elég meleg a mai díjkiosztó, úgyhogy a színpadra szólítja a tízéves Chicago főszereplőit, akik a legjobb filmzene díját adják át. Mychael Danna kapja a Pi életé-ért. Ez már a film harmadik díja az este. A legjobb betétdal kihirdetése előtt még meg kell hallgatnunk Norah Jonest, aki a Ted betétdalát adja elő. Az Oscart pedig Adele és Paul Epworth kapja a Skyfall-ért. Adele hangja elcsuklik a köszönőbeszéde közben, úgyhogy inkább továbbpasszolja a mikrofont Epworthnek.

Quentin Tarantino

5:23 Dustin Hoffman és Charlize Theron a legjobb forgatókönyv-díjakat adják át. A legjobb adaptált forgatókönyv díja Chris Terrióé Az Argo-akció-ért. Köszönőbeszédében megemlíti, hogy tizenöt éve Ben Affleck állt ugyanitt, amikor a Good Will Hunting forgatókönyvével nyert. A legjobb eredeti forgatókönyv díja Quentin Tarantinóé a Django elszabadul-ért. Tarantino egyszer már nyert: 1995-ben a Ponyvaregény-nyel. A színészeinek köszöni a díjat, mert szerinte minden azon múlik, hogy a jó színészeket választotta-e. Szóval végül is saját magának gratulál.

5:33 Jane Fonda és Michael Douglas jönnek a legjobb rendező díjával. Ang Lee kapja a Pi életé-ért. Lee-nek ez a második rendezői Oscarja, az elsőt 2006-ban nyerte a Brokeback Mountain-nal. Ez a film negyedik díja. Többek közt a mozi istenének és a feleségének köszöni a díjat, akivel idén nyáron ünneplik majd a 30. házassági évfordulójukat.

5:41 A tavaly a The Artist-ért díjazott Jean Dujardin adja át a legjobb női főszereplő díját. Tavaly óta nem sokat fejlődött az angolja, de jól áll neki, amikor azt mondja, hogy "aktrííísz". Jennifer Lawrence viszi haza a díjat a Napos oldal-ért. Köszönetet mond a nőknek, akiket idén jelöltek, és boldog születésnapot kíván Emmanuelle Rivának, akit legyőzött épp.

Jennifer Lawrence megbotlott a színpadra menet

5:46 A tavaly a Vaslady-ért díjazott Meryl Streep a legjobb férfi főszereplő díját adja át. Itt nincs meglepetés: Daniel Day-Lewis kapja a Lincoln-ért, és ezzel ő az első, aki három Oscart is nyert ebben a kategóriában. Úgy tűnik, meg van rendülve, de aztán azt mondja: "eredetileg úgy volt, hogy én játszom a Vasladyt, Steven pedig Merylt szerette volna Lincoln szerepére. Nekem pedig meg kellett győznöm Stevent, hogy ne musical legyen a film". Megköszöni a feleségének is, akinek házasságuk 16 éve alatt "már sok furcsa férfival kellett együtt élnie".

5:53 Jack Nicholson meglepő módon nem a legjobb film díját konferálja fel, hanem Michelle Obamát, akit a Fehér Házból kapcsolnak, és ő mond bevezetőt a jelöltekhez. Aztán ismét Nicholsonnál a szó, de a borítékot Obama bontja fel, és a győztes: Az Argo-akció. Grant Heslov oldalán Ben Affleckkel és George Clooney-val azt mondja: "Tudom, mire gondolnak: a három legszexisebb producer!" Ben Affleck először Steven Spielberget és a nyolc másik jelöltet emeli ki, aztán mindenkinek köszönetet mond, akinek bármi köze volt a filmhez. Megköszöni a feleségének, Jennifer Garnernek is, hogy tíz éve dolgozik a házasságukon, mert "a házasság kemény munka, de nem dolgoznék senki mással szívesebben, mint veled".

6:04 A végefőcím alatt MacFarlane és Kristin Chenoweth dalolnak a pórul járt jelöltekről, akik nem nyertek ma este.

Címkék: oscar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.