Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2015. Szeptember 26. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Osztrák alkancellár: Magyarország csupán a schengeni határt védi

Osztrák alkancellár: Magyarország csupán a schengeni határt védi

A szerb-magyar határon épített kerítéssel Magyarország a schengeni övezet külső határait védi és ezt tiszteletben kell tartani

- jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel pénteken Bécsben.
A csaknem egy órán át tartó egyeztetésen Mitterlehner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hangsúlyozta: ameddig nincs jobb, a schengeni és a dublini egyezményeket alkalmazni kell. Amint megjegyezte: a menekültek regisztrálása és a külső uniós határok ellenőrzése ezért nagyon fontos.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés az alkancellár szerint "jó és tárgyilagos" volt. Úgy vélte, a jószomszédi viszony fontos a menekültügyi kérdés megoldása érdekében, mert ez évekig foglalkoztatni fogja a két országot.

A két politikus egyetértett abban, hogy az uniónak minél előbb határoznia kell a külső határok védelméről és az uniós regisztrációs pontok, az úgynevezett hotspotok felállításáról, és mindezt gyorsan, a török-görög határon még a tél beállta előtt véghez is kell vinnie.

Az alkancellár szorgalmazta egyúttal, hogy legyen hatékonyabb az információcsere az osztrák-magyar határhoz érkező menekültekről. Ennek szükségességével a magyar fél is egyetértett.

Reinhold Mitterlehner alkancellár a Die Presse című osztrák lap pénteki számában megjelent interjújában kijelentette: Orbán Viktornak igaza lehet, hiszen az uniónak világossá kell tennie, hogy mit is akar tőle pontosan, s Magyarország sem akar magára maradni. Az alkancellár szerint a határon felépített kerítésnek akkor van értelme, ha azt tiszteletben tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt Bécsben megbeszélést folytatott Werner Faymann szociáldemokrata osztrák kancellárral is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 15:00, hétfő | Külföld

Spanyolországban halálos áldozata van a heves esőzéseknek

A délkelet-spanyolországi Murcia tartományban egy ember életét vesztette a heves esőzések miatt hétfőre virradóan.

2022. Szeptember 26. 12:26, hétfő | Külföld

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően - közölték az MTI-vel a szervezők a folyók világnapja alkalmából hétfőn.

2022. Szeptember 24. 09:02, szombat | Külföld

Szijjártó Péter a CNN riporterének: A szankciók károsabbak Európának, mint Oroszországnak - Videó

A külügyminiszter szerint a béke az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre.