Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2015. Június 27. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Öt év fegyházra ítélték az újszülöttjét magára hagyó férfit és anyósát

Öt év fegyházra ítélték az újszülöttjét magára hagyó férfit és anyósát

Súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjének és anyósának büntetését, illetve annak minősítését.

Egy év hat hónap felfüggesztett fogházról öt év fegyházra és gondatlanságból elkövetett emberölésről emberölésre súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla az újszülöttjét magára hagyó cséri nő férjének és anyósának büntetését, illetve annak minősítését.

Az elsőrendű vádlottat, Gy. Beatrixot a Győri Törvényszék az idén január 23-án, megismételt eljárásban hozott ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette. Ezt az ítéletet helybenhagyta a táblabíróság annyi változtatással, hogy nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában mentették fel a 2011. július 26-án, a mellékhelyiségben megszült nőt.

Széplaki László tanácselnök a jogerős ítélet indoklásában elmondta, a férj és az anyós - Gy. Gábor másodrendű és Gy. Miklósné harmadrendű vádlott - azzal védekezett, hogy nem hitte el, a nő szülni fog. A bizonyítékok alapján azonban "egyértelmű volt, hogy tudták" - tette hozzá.

Kifejtette: az asszony anyósa eleve azzal a szándékkal ment át, hogy a szülő nőnek segítsen. A mentőszolgálat diszpécserének azt mondta a férj, hogy "kicsúszott a gyerek". Amikor megérkeztek a mentők, akkor pedig azt, hogy "valószínűleg meghalt a gyermek".

A tanácselnök hozzátette: a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére gondatlanságból elkövetett emberölést azért minősítette emberöléssé a táblabíróság, mert egyrészt a mentőszolgálat diszpécserének egyértelmű utasítása ellenére sem tett semmit sem a férj, sem az anyós, másrészt alapvető erkölcsi és etikai szabályokat sértettek meg azzal, hogy tudták, ha nem segítenek, az újszülött meghal.

Gy. Beatrix felmentésének minősítését azért változtatta meg a táblabíróság, mert álláspontja szerint az, hogy a nő a szülés után elájult és magatehetetlen volt, rossz következtetés arra, hogy az asszony ezért nem követett el a bűncselekményt. Az indoklás szerint ez nem bizonyíték.

A korábbi vallomások szerint 2011. július 26-án a nő, miután észrevette, hogy elfolyt a magzatvize, kiment a mellékhelyiségbe, a férje pedig hívta a mentőket. Az asszony a vécén ülve szülte meg gyermekét. Szólt a férjének és az anyósának, de ők nem hittek neki. Közben a férj többször hívta a mentőket. Az anyós közben a mellékhelyiségbe ment, nyugtatta a nőt.

Az újszülött a vécébe esett, a vallomások szerint nem sírt. A boncolás szerint az 51 centiméterrel, 3158 gramm súllyal született kislány 2-3 percig élt, majd megfulladt. A csecsemőt az elsőként kiérkező mentő emelte ki a vízből.

Címkék: ítélet, bíróság

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 09:03, péntek | Belföld

A kórházban támadt rá válófélben lévő feleségére egy férfi, letartóztatták

A bíróság elrendelte a letartóztatását egy férfinak, aki a székesfehérvári kórházban rátámadt válófélben lévő feleségére - tájékoztatta a Fejér Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

2022. Augusztus 12. 07:54, péntek | Belföld

Balesetet szenvedett egy siklóernyős a Hármashatárhegyi repülőtér közelében

Siklóernyősöket sodort el a szél a Hármashatárhegyi repülőtér közelében csütörtökön kora este - közölte D. Tóth Norbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére.

2022. Augusztus 12. 05:00, péntek | Belföld

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék

A hétvégén is csak szórványosan várható csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.