Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2012. Szeptember 25. 08:35, kedd | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

Pénteken ismét a Kutatók Éjszakája!

Pénteken ismét a Kutatók Éjszakája!

Szeptember negyedik péntek éjszakáján minden érdeklődőt várnak a legkülönbözőbb tudományágak képviselői.

Szeptember negyedik péntek éjszakáján minden érdeklődőt várnak a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik közérthetően és szórakoztató formában avatnak be a szakterületük titkaiba. Idén 27 városban közel hatvan helyszínen zajlanak majd kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások, workshopok. A Nyugat-magyarországi Egyetemen is számos program közül válogathatnak a látogatók.

Ezen az éjszakán számos érdekességet megtudhatunk a minket körülvevő világról a tudomány segítségével.2012-ben az Egyetem 6 városában, a széles képzési palettának köszönhetően a természettudományok, műszaki tudományok, az agrártudományok, a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok és a művészetek érdekességeivel ismerkedhetünk meg közelebbről.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen 106 kutató és előadó készül a hagyományosan különleges éjszakára. Számos újdonsággal is készülünk: egy TIOP projekt keretében számos, a harmadik évezred technikáját felvonultató laboratórium került átadásra, beüzemelésre. Ugyancsak idén szeptemberben vehettük birtokba az új látogató központot, a Ligneumot, ahol egyetemünk mind a 10 kara bemutatkozik. A modern, és abszolút emberközpontú latógató központ ad otthont számos programnak. Összesen 106 kutató és 149 különböző program várja az érdeklődőket.

Következzen néhány további érdekesség az éjszakára is nyitva tartó intézményünk programjaiból

Fordítás vs. szövegírás: a szinkronszövegírás fortélyai (BPK)

Mekkora az ökológiai lábnyomod? ChemGeneration (EMK)

Rajzoltál már 3D-ben? - Nálunk beléphetsz egy új dimenzióba, Zenélő Fák, Törd össze!, Robotok az iparban, és a gyerekszobában. (FMK)

A globalizmus hatása az élelmiszeriparra. Reflektorfényben a virtuális élelmiszerek, műanyag ételek. „Életminőség - boldogság” interaktív szociológiai és pszichológiai előadás. (AK)

Fűben-fában orvosság? Gyógynövényekről őszintén. “vérfagyasztó” (-196°C-os) kísérlet. Hasznos mikroorganizmusok a mikroszkóp alatt. Kiderül, hogy mely hasznos élő mikroszervezetek adják a joghurt ízét, “kiktől” lesz olyan szép fehér bevonat a camembert sajton, mitől kel meg a kenyér és forr meg a must. (MÉK)

Dr. Zacher Gábor előadása - A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig, a toxikológia 10.000 éves kultúrtörténete. Hogy ez geológia vagy kémia (esetleg konyhaművészet?!)- ki tudja. Légifotó készítés - QUADROCOPTER BEMUTATÓ, légi felvétel és infravörös kamerás felvétel (este). Molekuláris Biológia a konyhában- DNS kivonás banánból (SEK).

„A Kutatók Éjszakája évek óta garancia a minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra. Kollégáinkkal 6 alkalommal veszünk részt az eseményben. ” – mondja Prof. Dr. Neményi Miklós úr az NymE rektorhelyettese. „Nem kell előképzettség, elég a kíváncsiság: bárki felfedezheti, mit tartogat számára az Nyugat-magyarországi Egyetemen, ez az izgalmas éjszaka.” – teszi hozzá.

A rendezvény célja nem változott az elmúlt évek során: érdekes előadásokon, látványos bemutatókon keresztül a különböző tudományterületek és azok oktatói, kutatói mutatkoznak be a nagyközönségnek, kellemes és szórakoztató kikapcsolódást biztosítva számukra. Szeretettel várunk mindenkit!

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik, ez idén 2012. szeptember 28-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Március 07. 18:16, vasárnap | Belföld

Az üzletek online továbbra is nyitva tarthatnak

A járvány óriási hullámban tört Európára, így Magyarországra is, ezért kell zárni, de az üzletek online továbbra is nyitva tarthatnak, az interneten mindent meg lehet vásárolni

2021. Március 07. 17:08, vasárnap | Belföld

M1: jól haladnak az oltással

Országszerte jól haladnak az oltások beadásával - ez derült ki az M1 csatorna vasárnap délelőtti helyszíni tudósításaiból.

2021. Március 07. 16:01, vasárnap | Belföld

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon - közölte vasárnap a koronavirus.gov.hu.