Hírek
2015. Szeptember 16. 10:35, szerda | Helyi
Barista- a kávétanácsadó
Interjú Horváth Krisztián baristával, a kávézásról, szokásokról!
A kávé története évszázadokra nyúlik vissza. Több mítosz is keletkezett róla: egy történet szerint már kr. e. 300-ban felfedezték a kávé élénkítő hatását, mikor etióp pásztor észrevette, ha a kecskéi a kávé bogyókat lelelegészik,élénkebbek lesznek. Később rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. Napjainkra a kávézásnak elég nagy kultúrája alakult ki, erről beszélgettünk, soproni Segafredoban tevékenykedő baristával, Horváth Krisztiánnal.
A helyen tele asztalok, és mennyei kávéillat fogadott minket.
InfoSopron: Hogy csöppentél bele a kávézás világába?
Krisztián: Amikor elkezdtem én is szerepet vállalni a családi vállalkozásunkban, akkor ismerkedtünk meg közelebbről egymással, és kezdett el érdekelni egyre mélyebben a kávé, a kávézás kultúrája.
InfoSopron: Ezek után ha jól értesültem elvégezted a barista iskolát Budapesten. Mennyi mindent tanultál ott amit hasznosítani tudsz a mindennapokban?
Krisztián: Magáról a kávéról is rengeteg mindent. A rengeteg kávébab fajtát, a sok munkát és teendőt, onnantól kezdve hogy a kávécserjét elültetik, a gondozásától kezdve mindaddig, amíg a bögrébe nem kerül. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi melóval jár egy csésze fekete leves. Ezek mellett persze több elkészítési módot, a presszó alapjaitól kezdve, és számtalan kávéitalt sajátíthattam el.
InfoSopron: Nem monoton kissé a munka, ugyanazok a kávé, ugyanazok a bögrék nap mint nap.. ?
Krisztián: A munka 90%-ban azonos, persze. De az, hogy minden egyes kávét ugyanolyan magas szinten készítsek el, elég nagy motivációt jelent. A vendégek pozitív visszajelzései pedig elég okot biztosítanak hogy mindig öröm legyen a munka.
InfoSopron: Sok vélemény ütközik arról hogy, a kávét hogyan is illik/kell/az igazi fogyasztani? Cukorral, tejjel vagy mindezek nélkül?
Krisztián: Nincsenek kőbe vésett szabályai a kávéfogyasztásnak. Azonban az igazi kávé íz nem jön ki halomnyi cukor és liternyi tej mellett. Sokan kérik amerikai szokás szerint sok tejjel, de sok esetben az olaszokra jellemző eszpresszót rendelik mindenféle adalék nélkül.
Ha valahol alapjáraton egy rossz ízű espresso kávé készítenek, természetes hogy az ember nem issza meg magában, próbálja fogyasztásra alkalmas formába hozni.
Nagyrészt a kávé minőségétől függ, de az elkészítésnél is lehet hibázni.
InfoSopron: Melyik a kedvenc fajta kávéd, elkészítési módod ?
Krisztián: Személyes szokásom hogy cukor nélkül, kevés tejjel. Persze sokminden függ a kávé fajtájától, minőségétől, ahogy előbb említettem.
Az első helyen az örök klasszikus áll, a jó öreg presszó. Viszont nagyon érdekelnek az új hullámos dolgok, most épp az aeropress technológiával kezdtem el mélyebben foglalkozni.
(Aeropress:Az AeroPress egyaránt ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját és a filteres (áztatásos) eljárást.)
Ezek érdekelhetnek még
2024. Március 27. 14:43, szerda | Helyi
Átadták a Gönczi Kft. új raktárcsarnokát
Egy újabb fejlesztés valósult meg Sopronban a Gönczi Kft. új raktárcsarnokának átadásával, ami tovább erősíti a helyi gazdaságot.
2024. Február 25. 07:22, vasárnap | Helyi
Ritka Betegségek Világnapja
A Ritka Betegségek Világnapja 2024. központi témája ismét az \"esélyegyenlőség, méltányosság\" A már tizenhetedik alkalommal megrendezett világnap, minden év februárjának utolsó napja, ami most ismét a ritka szökőnap.
2024. Február 16. 18:46, péntek | Helyi
Hamarosan befejeződik a piac felújítása Sopronban
A felújítást 2023 áprilisában kezdték el, amely 1,4 milliárd forintból valósul meg. A munkálatokkal jól haladnak, így a tervek szerint tavasztól már egy modern, felújított környezet várja az árusokat és a vásárlókat.
2024. Február 12. 16:07, hétfő | Helyi
Savanyú a Káposzta
A legkedveltebb téli “szezonzöldség" a "savanyú káposzta"