Városlista
2025. november 25, kedd - Katalin

Hírek

2015. Szeptember 16. 10:35, szerda | Helyi

Barista- a kávétanácsadó

Barista- a kávétanácsadó

Interjú Horváth Krisztián baristával, a kávézásról, szokásokról!

A kávé története évszázadokra nyúlik vissza. Több mítosz is keletkezett róla: egy történet szerint már kr. e. 300-ban felfedezték a kávé élénkítő hatását, mikor etióp pásztor észrevette, ha a kecskéi a kávé bogyókat lelelegészik,élénkebbek lesznek. Később rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. 
Napjainkra a kávézásnak elég nagy kultúrája alakult ki, erről beszélgettünk, soproni Segafredoban tevékenykedő baristával, Horváth Krisztiánnal.

A helyen tele asztalok, és mennyei kávéillat fogadott minket.

InfoSopron: Hogy csöppentél bele a kávézás világába?

Krisztián: Amikor elkezdtem én is szerepet vállalni a családi vállalkozásunkban, akkor ismerkedtünk meg közelebbről egymással, és kezdett el érdekelni egyre mélyebben a kávé, a kávézás kultúrája.


InfoSopron: Ezek után ha jól értesültem elvégezted a barista iskolát Budapesten. Mennyi mindent tanultál ott amit hasznosítani tudsz a mindennapokban?

Krisztián: Magáról a kávéról is rengeteg mindent. A rengeteg kávébab fajtát, a sok munkát és teendőt, onnantól kezdve hogy a kávécserjét elültetik, a gondozásától kezdve mindaddig, amíg a bögrébe nem kerül. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi melóval jár egy csésze fekete leves. Ezek mellett persze több elkészítési módot, a presszó alapjaitól kezdve, és számtalan kávéitalt sajátíthattam el.

InfoSopron: Nem monoton kissé a munka, ugyanazok a kávé, ugyanazok a bögrék nap mint nap.. ?

Krisztián: A munka 90%-ban azonos, persze. De az, hogy minden egyes kávét ugyanolyan magas szinten készítsek el, elég nagy motivációt jelent. A vendégek pozitív visszajelzései pedig elég okot biztosítanak hogy mindig öröm legyen a munka.

InfoSopron: Sok vélemény ütközik arról hogy, a kávét hogyan is illik/kell/az igazi fogyasztani? Cukorral, tejjel vagy mindezek nélkül?

Krisztián: Nincsenek kőbe vésett szabályai a kávéfogyasztásnak. Azonban az igazi kávé íz nem jön ki halomnyi cukor és liternyi tej mellett. Sokan kérik amerikai szokás szerint sok tejjel, de sok esetben az olaszokra jellemző eszpresszót rendelik mindenféle adalék nélkül.
Ha valahol alapjáraton egy rossz ízű espresso kávé készítenek, természetes hogy az ember nem issza meg magában, próbálja fogyasztásra alkalmas formába hozni.
Nagyrészt a kávé minőségétől függ, de az elkészítésnél is lehet hibázni.

InfoSopron: Melyik a kedvenc fajta kávéd, elkészítési módod ?

Krisztián: Személyes szokásom hogy cukor nélkül, kevés tejjel. Persze sokminden függ a kávé fajtájától, minőségétől, ahogy előbb említettem.
Az első helyen az örök klasszikus áll, a jó öreg presszó. Viszont nagyon érdekelnek az új hullámos dolgok, most épp az aeropress technológiával kezdtem el mélyebben foglalkozni.

(Aeropress:Az AeroPress egyaránt ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját és a filteres (áztatásos) eljárást.)


Segafredo Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2025. November 25. 15:24, kedd | Helyi

Készüljünk az ünnepekre együtt a Soproni Adventen!

Hamarosan kezdetét veszi az adventi időszak, ezzel együtt pedig a Soproni Adventi Vásár is megnyitja kapuit. Ízek, fények, varázslat és persze ünnepi hangulat, erre mind számíthattok idén adventkor!

2025. November 25. 13:12, kedd | Helyi

Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem régi-új rektora

Ismételten Prof. Dr. Fábián Attila egyetemi tanárt találták a legalkalmasabbnak a rektori pozícióra, így 2026. januárjától továbbra is ő fogja az intézmény vezetői szerepét betölteni.

2025. November 24. 15:44, hétfő | Helyi

Több mint 250 támogatás közül válogathatnak a magyar fiatalok

Magyarország Kormánya igyekszik a legjobb lehetőségeket és a legtöbb támogatást biztosítani, hogy el tudjanak indulni az életben. Csak fel kell fedezned a neked szóló lehetőségeket!

2025. November 23. 14:19, vasárnap | Helyi

Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigiről?

A cigizés elhagyásának számos hasznos előnye is van, melyeket nem csak a testi, szellemi és lelki egészséged fog megköszönni, de még a pénztárcád is. Na és mi zajlik le a szervezetünkben leszokás után?