Hírek
2015. Szeptember 16. 10:35, szerda | Helyi
Barista- a kávétanácsadó
Interjú Horváth Krisztián baristával, a kávézásról, szokásokról!
A kávé története évszázadokra nyúlik vissza. Több mítosz is keletkezett róla: egy történet szerint már kr. e. 300-ban felfedezték a kávé élénkítő hatását, mikor etióp pásztor észrevette, ha a kecskéi a kávé bogyókat lelelegészik,élénkebbek lesznek. Később rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. Napjainkra a kávézásnak elég nagy kultúrája alakult ki, erről beszélgettünk, soproni Segafredoban tevékenykedő baristával, Horváth Krisztiánnal.
A helyen tele asztalok, és mennyei kávéillat fogadott minket.

InfoSopron: Hogy csöppentél bele a kávézás világába?
Krisztián: Amikor elkezdtem én is szerepet vállalni a családi vállalkozásunkban, akkor ismerkedtünk meg közelebbről egymással, és kezdett el érdekelni egyre mélyebben a kávé, a kávézás kultúrája.
InfoSopron: Ezek után ha jól értesültem elvégezted a barista iskolát Budapesten. Mennyi mindent tanultál ott amit hasznosítani tudsz a mindennapokban?
Krisztián: Magáról a kávéról is rengeteg mindent. A rengeteg kávébab fajtát, a sok munkát és teendőt, onnantól kezdve hogy a kávécserjét elültetik, a gondozásától kezdve mindaddig, amíg a bögrébe nem kerül. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi melóval jár egy csésze fekete leves. Ezek mellett persze több elkészítési módot, a presszó alapjaitól kezdve, és számtalan kávéitalt sajátíthattam el.

InfoSopron: Nem monoton kissé a munka, ugyanazok a kávé, ugyanazok a bögrék nap mint nap.. ?
Krisztián: A munka 90%-ban azonos, persze. De az, hogy minden egyes kávét ugyanolyan magas szinten készítsek el, elég nagy motivációt jelent. A vendégek pozitív visszajelzései pedig elég okot biztosítanak hogy mindig öröm legyen a munka.
InfoSopron: Sok vélemény ütközik arról hogy, a kávét hogyan is illik/kell/az igazi fogyasztani? Cukorral, tejjel vagy mindezek nélkül?
Krisztián: Nincsenek kőbe vésett szabályai a kávéfogyasztásnak. Azonban az igazi kávé íz nem jön ki halomnyi cukor és liternyi tej mellett. Sokan kérik amerikai szokás szerint sok tejjel, de sok esetben az olaszokra jellemző eszpresszót rendelik mindenféle adalék nélkül.
Ha valahol alapjáraton egy rossz ízű espresso kávé készítenek, természetes hogy az ember nem issza meg magában, próbálja fogyasztásra alkalmas formába hozni.
Nagyrészt a kávé minőségétől függ, de az elkészítésnél is lehet hibázni.

InfoSopron: Melyik a kedvenc fajta kávéd, elkészítési módod ?
Krisztián: Személyes szokásom hogy cukor nélkül, kevés tejjel. Persze sokminden függ a kávé fajtájától, minőségétől, ahogy előbb említettem.
Az első helyen az örök klasszikus áll, a jó öreg presszó. Viszont nagyon érdekelnek az új hullámos dolgok, most épp az aeropress technológiával kezdtem el mélyebben foglalkozni.
(Aeropress:Az AeroPress egyaránt ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját és a filteres (áztatásos) eljárást.)

Ezek érdekelhetnek még
2025. November 08. 15:20, szombat | Helyi
Diákok is felvehetik a fix 3%-os hitelt
Az otthon Start Program most egy újabb lehetőséget biztosít a hiteligénylőknek, ugyanis most már az egyetemisták számára is elérhető. Mutatjuk hogyan lehetséges ez!
2025. November 07. 11:08, péntek | Helyi
Új vezérigazgatót köszöntöttek a GYSEV CARGO-nál
Riegler András vált a GYSEV CARGO vezérigazgatójává, aki már hosszú évek óta a társaság oszlopos tagja, most pedig új pozícióban folytatja tovább munkásságát.
2025. November 05. 14:42, szerda | Helyi
Ismét találkozik Orbán Viktor és Donald Trump
Magyarország miniszterelnöke és az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy találkozót beszélt meg novemberre, melynek a magyar és amerikai kapcsolatok erősítése és az együttműködés a fő célja.
2025. November 05. 10:19, szerda | Helyi
Keresztféléves mesterképzések a Soproni Egyetemen
A Soproni Egyetemen keresztféléves képzésekre is lehetőség van jelentkezni azoknak, akik építeni szeretnék tudásukat, új dolgokat szeretnének tanulni és piacképes diplomát szereznének. Fejlődj tovább!
