Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2016. Június 03. 16:45, péntek | Helyi
Forrás: sopron.hu

Ingyenes egészségügyi szakképzések indulnak Sopronban

Ingyenes egészségügyi szakképzések indulnak Sopronban

Szeptember elsejétől ingyenes egészségügyi szakképzéseket indít a Soproni Szakképzési Centrum a Soproni Gyógyközponttal együttműködve. Ezt ma Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője,

dr. Korányi László, a Soproni Gyógyközpont megbízott főigazgatója, Králik Tibor, a Soproni Szakképzési centrum főigazgatója jelentette be a Soproni Gyógyközpontban. A felnőttoktatás keretében történő gyakorló ápoló, egészségügyi asszisztens és ápoló szakokra már várják az érdeklődők jelentkezését.

Dr. Korányi László főigazgató elmondta: Napjainkban az egészségügyi ágazat egyik legnagyobb problémáját a jól képzett ápolók számának csökkenése, a nyugdíjba vonulók pótlása jelenti. A Soproni Gyógyközpont – az elmúlt évek fejlesztési programjai hatására – a térség egyik legkorszerűbb intézményévé vált. A minőségi betegellátás hosszú távon is megköveteli a szakdolgozó igények folyamatos biztosítását.

Ezt felismerve, a Soproni Szakképzési Centrum a Soproni Gyógyközponttal együttműködve 2016 szeptemberétől felnőttoktatás keretében, iskolarendszerű, esti munkarend szerinti egészségügyi szakképzéseket indít gyakorló ápoló, egészségügyi asszisztens és ápoló szakon. A képzés államilag támogatott és ingyenes lesz a jelentkezők számára. A tanulók részére diákigazolvány és Europass bizonyítvány igényelhető.

A képzés szakmai hátterét, személyi és tárgyi feltételeit a Soproni Gyógyközpont – mint oktató kórház – biztosítja. Az elméleti órákat a gyógyközpont munkatársai: az előírásoknak megfelelő végzettségű szakorvosok, egészségügyi szakoktatók, egyetemi és főiskolai okleveles ápolók, jogász és egyéb nem orvos diplomások tartják.

Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője rámutatott: máris megvan a pozitív hozadéka annak, amiért dr. Molnár Ágnes, országgyűlési képviselővel közösen dolgoztak, hogy a Soproni Szakképzési Centrum Sopronba kerüljön, mint ahogyan a Soproni Gyógyközpont milliárdos fejlesztéseinek is hiszen az ingyenes továbképzési lehetőség egyben továbblépési és fejlődési lehetőséget is jelent.

Ez annál inkább fontos, mert, amint Firtl Mátyás kifejtette: A jövő évi költségvetés minden szakterület számára többletforrást juttat. Az egészségügyre 167 milliárd forint többletforrás jut 2017-ben. Jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen.

Azt szeretnénk elérni, hogy tovább javuljon az ellátás színvonala, és az egészségügyi dolgozók megbecsülést kapjanak, amire tudjuk, hogy nagyon nagy szükség van. Egy több éves program keretében folytatódhat az egészségügyi dolgozók bérrendezése.Az egészségügyi ágazatnak juttatandó többletforrással a kormány célja, hogy a magyar állampolgárok magas színvonalú egészségügyi ellátást kapjanak, az egészségügyi dolgozók pedig megbecsülést.Ennek érdekében indította el az elmúlt időszak legjelentősebb fejlesztési programját.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy folyamatosan javuljanak a betegágyaknál dolgozók munkakörülményei, ennek érdekében a jövő évi költségvetésben jelentős többletforrást biztosít - részletezte Firtl Mátyás.

Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette: A képzés iskolai hátterét a törvényi rendelkezéseknek megfelelően a Soproni Szakképzési Centrum biztosítja, az általános jellegű tantárgyakat az intézmény pedagógusai oktatják majd.

Farkas Andrea ápolási igazgató kifejtette: Az egészségügyi asszisztens és a gyakorló ápoló képzések esetén a jelentkezés feltétele az érettségi vizsga, valamint az egészségügyi alkalmasság. Ápoló képzés esetén a jelentkezés feltétele a52 723 01 azonosítószámú gyakorló ápoló szakképesítés megléte.

A szakképzettségek megszerzése után a munkahelyi igényektől és az egyéni érdeklődéstől függően számos szakirányú továbbképzési lehetőség nyílik a végzett szakemberek előtt (pl. ápoló, aneszteziológiai szakasszisztens, kardiológiai és angiológiai szakasszisztens, endoszkópos szakasszisztens, műtéti szakasszisztens stb.). Ápoló képzés megszerzését követően ráépített szakápolói képesítések szerezhetők.

Esti tagozaton a felnőttoktatás keretében folyó szakképzés a második államilag finanszírozott OKJ-s képzés esetén is ingyenes.

A felnőttoktatási jelentkezési lap letölthető a www.soproniszc.hu honlapról, vagy a Soproni Szakképzési Centrumban (Sopron, Virágoskert u. 7.), illetve a Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolájában (Sopron, Halász u. 9-15.) is kérhető. A kitöltött jelentkezési lapokat bármely előbbi két helyszínre el lehet juttatni, ahol a felmerülő kérdésben is tájékoztatást kapnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. Október 14. 16:16, csütörtök | Helyi

Rég várt útszakaszra került aszfaltburkolat Sopronban

Az érintett lakók közbenjárásával Sopron MJV Önkormányzata megoldotta a több mint 15 éve fent álló problémát .

2021. November 27. 18:04, szombat | Bulvár

Koronavírusban elpusztult a Bükkben befogott szervál

Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.

2021. November 27. 17:03, szombat | Belföld

Újabb két országba utazhatnak szabadon a beoltottak

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezen országokba