Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 07. 12:14, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Pert vesztett a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal

Pert vesztett a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben marasztalta el a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt a többnyelvű feliratozási gyakorlata miatt.

A Krónika napilap pénteki számában közölt beszámoló szerint a táblabíróság megerősítette az alacsonyabb szinten hozott ítéletet, amely szerint valamennyi köztéri táblán az állam nyelvén írt szövegnek kell az első helyen szerepelnie; más nyelvű szövegek csak ezután következhetnek.
A bíróság arra kötelezi az önkormányzatot, hogy cserélje ki a közintézmények székhelyeire kihelyezett táblákat, az utcanévtáblákat, a háromnyelvű - magyar, román és angol - turisztikai útmutatókat.
Az ítélet szerint az önkormányzatnak a parkolóautomaták használati utasítását, és a parkolócédulák szövegét is elsőként román nyelven kell megadnia.
A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus perelte be feliratozási gyakorlata miatt. A prefektus további 18 pert indított a megyei és egyes helyi önkormányzatok ellen székely szimbólumok használata miatt és a magyar nyelv használatával kapcsolatos ügyekben.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta, ezek a példák is jelzik, mennyire fontos, hogy az alkotmány regionális hivatalos nyelvként ismerje el a magyart. "Miután Románia aláírta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját, Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kellene lennie a románnal" - érvelt a polgármester. Antal Árpád szerint a román állam megszegte a charta előírásait. A polgármester azt mondta, mérlegelni fogja, mely európai fórumokon tesz panaszt emiatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).