Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Március 03. 15:18, csütörtök | Helyi
Forrás: sopron.hu

Polgálmesteri tájékoztató:

Polgálmesteri tájékoztató:

Sopron polgármestere ma két témában - Csongor támogatásáról és a Reformáció évfordulójáról - tartott tájékoztatót a soproni városházán.

A Csongor településnek szánt adományról szóló beszámolójában dr. Fodor Tamás emlékeztetett:

- Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése az előző esztendőben úgy határozott, hogy mentori, patrónusi feladatot vállal a kárpátaljai Csongor településen élő magyarok segítése érdekében. A képviselőtestület 2015-ben a 2300 lakosú település számára 5.000.000 Ft-ot szavazott meg. Utóbbi összeget, és a soproniak által összegyűjtött több mint 1.000.000 Ft-ot városunk delegációja 2015 júniusában adta át a település képviselőinek.

Dr. Fodor Tamás elmondta: Baksa Tibor, Csongor polgármesterének tájékoztatása szerint a támogatásból elsőként az óvodaépület fűtésének korszerűsítését végezték el. Beszerelték a fűtőtesteket és a vizesblokkokat, majd kialakították a kazánházat. Ennek köszönhetően az óvoda épületében télen már fatüzelésű központi fűtés szolgáltatta a meleget a 78 kisgyereknek. Új tetőszerkezetet kapott az óvoda területén található tárolóhely is, valamint az utazás megkönnyítéséhez 2 új buszvárót is kialakítottak a településen.

- A tervek szerint idén áprilisban Csongor polgármesterének meghívására ismét a kárpátaljai településre látogat Sopron küldöttsége, hogy személyesen is megnézzük a fejlesztéseket, valamint, hogy az idei év feladatait áttekintsük. Sopron közgyűlése az idei költségvetésben 5 millió forintot szavazott meg a magyarlakta település számára - mondta a polgármester, aki hozzátette:

Városunk lakossága már sokszor bizonyította, hogy képes az összefogásra, ha segítségnyújtásról van szó. Jár a köszönet minden korábbi adományozónak, és ezúton is arra bíztatok minden sopronit, hogy lehetőségeikhez mérten az idei évben is segítsék adományokkal a magyarok lakta települést. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata az erre a célra nyitott 11600006-00000000-63368046 számú (Erste Bank) számlaszámra várja a pénzbeli adományokat a soproni polgároktól.

***

Egy másik aktuális bejelentésként hangzott el, hogy : Sopron megkapta az Európai Reformáció Városa címet.

2017-ben lesz a reformáció 500. évfordulója. Ebből az alkalomból az evangélikus egyházközösséggel együttműködve több kulturális és zenei programot is szervezünk. Sopron egyúttal csatlakozott egy 12 ország 52 városát magába foglaló Európai szintű hálózathoz, így városunk is megkapta az Európai Reformáció Városa címet. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) azoknak a városoknak adományozza a fent említett címet, amelyek történelmét összeköti a 16. századi európai reformáció számolt be dr. Fodor Tamás mai sajtótájékoztatóján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.