Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 03. 07:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rejtve emelkednek a banki költségek

Rejtve emelkednek a banki költségek

A tavasszal kiszabott jegybanki büntetések hatására óvatosabban változtatnak díjaikon a bankok.

Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy a korábbinál rejtettebben, de azért növeljék az ügyfeleket terhelő díjakat - írja a Magyar Nemzet.

Gyakran észrevétlenül kúsznak fel a bankszámla-tulajdonosok költségei. Előfordul például, hogy a bankkártyahasználat fejében korábban adott néhány százalékos visszatérítés megszűnik, azaz csökken a bank költsége, s ezzel párhuzamosan a visszatérítés összegével kevesebb jut az ügyfélnek, azaz drágább lesz a szolgáltatás. De az is megesik, hogy a bankkártya árában benne foglalt biztosítás szűnik meg, esetleg a tranzakciókról érkező SMS-díjak emelkednek. Az sem ritka, hogy a havi kétszeri ingyenes pénzfelvételen túli ATM-használat díját emelik.

Általános megoldás a bankok részéről, amikor bizonyos bankszámlákat megszüntetnek, s helyettük újakat kínálnak az ügyfeleknek. Ez esetben nem fenyeget az a veszély, hogy büntetést kapnak, hiszen teljesen új „termékről” van szó – elemezte a Magyar Nemzetnek a pénzintézetek taktikáját a BankRáció.hu szakértője. Gergely Péter szerint az ilyen változtatásokkal, például az alapszámladíjak mérsékelt emelésével, valamint a sűrűbb banki műveletek fejében engedmények ígéretével a prémium ügyfeleket szeretnék magukhoz csábítani, illetve maguknál tartani a bankok. Számukra ugyanis az a jó ügyfél, aki sokat használja az elektronikus szolgáltatásokat, rendszeresen utal bankszámlájáról, csoportos megbízásokat ad a banknak. Az alapdíjak mérsékelt emelésének az is célja, hogy azok az ügyfelek, akik csak átlagos nagyságú fizetésüket utalják a számlára, majd havi két alkalommal ingyen felveszik, inkább menjenek más bankhoz. Vannak olyan banki ajánlatok is, amelyek a számlára utalt fizetés nagyságának emelkedésével egyre kedvezőbb feltételekkel vállalják a számlavezetést, hiszen havi 400-500 ezer forintot már a banknak is megéri kezelni, nem beszélve arról, hogy ennek az összegnek alig harmadát lehet ingyen felvenni.

A bankkártyahasználat legalább ilyen fontos a pénzintézeteknek, hiszen a kereskedőktől jutalékot szednek be minden vásárlás után. Ezért akadnak bankok, amelyek akciósan az első évi bankkártyadíjat elengedik csak azért, hogy őket válassza a reménybeli ügyfél. Az ilyen csábítás már a bankok másik fajta taktikájához tartozik, amikor rövidebb ideig tartó kedvezményekkel igyekeznek magukhoz láncolni az ügyfeleket. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az akció lejárta után emelkednek a kártyával kapcsolatos költségek. Ezért mindenképpen indokolt a teljes ajánlatot alaposan áttekinteni, s csak azt követően dönteni arról, hogy megéri-e az embernek az adott akciós bankkártyát, s a hozzá kapcsolt számlát kérni. S mindezt nem csupán egy-egy akciós hirdetmény után érdemes megtenni, de évente legalább egyszer egyébként is, hiszen akár más banknál, de akár saját bankunknál is lehet olyan számla-, bankkártyaajánlat, amely kedvezőbb, mint az, amelyikben éppen vagyunk. A jó választással akár évi 15–30 ezer forintot is megspórolhat az ember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során