Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2012. Szeptember 11. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Soproni7

Rekultiválják a Harkai-dombi szemétlerakó okozta „tájsebeket”

Rekultiválják a Harkai-dombi szemétlerakó okozta „tájsebeket”

Környezetbarát módon rekultiválják a Harkai-dombi szemétlerakó okozta „tájsebeket”

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyertes pályázatának köszönhetően 13 hulladéklerakó rekultivációja történik meg a közeljövőben. A projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv bruttó 2,6 milliárd Forintot a Kohéziós Alap és a Magyar Kormány költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A Sopron és Harka közötti beruházás a korábban lerakott hulladék elszállítását vagy letakarását jelenti, ezzel az tevékenységgel okozott folyamatos környezetszennyezés is megszűnik. Letakaráskor a lerakott hulladéktömeget lezárják és megakadályozzák a további csapadékvíz átszivárgását. A rekultivációs munka a harkai úti lerakón és a többi helyszínen is december közepéig elkészül. A megvalósítási munkák bruttó összköltsége: 2.641.943.463,- Ft.

Az eseménnyel kapcsolatbanMágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöketájékoztatta a helyi sajtó képviselőit a rekultivációelőrehaladásáról, valamint mutatta be a helyszínen folyó munkálatokat.

A harkai úti lerakó a legnagyobb kiterjedésű a projektben érintett 13 lerakó tekintetében, ahol a takarásos folyamattal végzik a munkát. A hosszú évek alatt lerakott hulladéktestet formázzák, rézsűt alakítanak és takarják a felső felületet bentonit paplannal és földdel. A hulladéktest lezárását követően füvesítik a felületet, ami után a terület környzetünket ártó hatása is megszűnik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 16. 11:00, szerda | Helyi

Gyorsforgalmi úton lehet közlekedni Sopron és Győr között

Gépjárművel közlekednek az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszán 2020. december 16-án

2021. Március 03. 13:06, szerda | Belföld

Több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét

Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.

2021. Március 03. 12:05, szerda | Kék hírek

Eddig 16 300 határsértőt fogtak el

Eddig, az első két hónapban 16 300 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 csatornán.

2021. Március 03. 11:04, szerda | Külföld

Az EMA jövő héten hoz döntést a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását