Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 07. 14:11, szombat | Sport
Forrás: mno.hu / MTI

Óriási lépést tettünk az olimpia felé

Óriási lépést tettünk az olimpia felé

Az olimpiai indulási jog megszerzése szempontjából döntő jelentőségű mérkőzésen a magyar férfi kézilabda-válogatott 28-26-ra legyőzte a macedón csapatot a göteborgi selejtezőtorna nyitómérkőzésén, pénteken.

A bevonuláskor a magyar csapatot füttyszó, a macedónt pedig éljenzés fogadta. Végül csaknem háromezer – főleg Svédországban élő – macedón és mintegy száz magyar szimpatizáns jött el a roppant fontos mérkőzésre.

Mocsait nyitó gólja után kiállították, és gyorsan így járt Laluska is. Gulyás 4 a 6 ellen is eredményes volt, Fazekas pedig ziccert fogott. 2-2-vel sikerült átvészelni a kezdeti nehézségeket, ám Mojsovskit nem tudta hatástalanítani a védelem. Majd amikor Lazarov is magára talált, fordítottak a macedónok. Egy-két gólos vezetésük stabilizálódott, amit Katzirz kiállítása alatt tovább növeltek. A 18. percben, 6-9-nél Mocsai Lajos időt kért, mert nagyon akadozott a támadójáték.

Laluska megkapta második kétperces büntetését, ám az emberhátrány jótékonyan hatott a csapatra, így igazi bravúrként jött az egyenlítés, majd a fordítás is a 40 éves Perez révén (21. perc: 11-10). Mocsai sem úszta meg második kiállítás nélkül, és végül a 26. percben, 12-11-es magyar vezetésnél a macedón kapitány kért időt emberelőnyük alatt. Ettől sem pörgött fel azonban együttese, és a szünetre tovább nőtt a hátrányuk.

A második félidőben is folytatódott a kölcsönösen kemény védekezés, szinte állóháború folyt a pályán. Katzirz második büntetésekor esélyük volt a macedónoknak az egyenlítésre, de ez ekkor még elmaradt. Császár új lendületet vitt a játékba, és vezérletével a 41. percben 19-16 volt az állás. Később az elnyűhetetlen Perez vágott kettőt, nem csoda, hogy a 44. percben, 21-17-nél a macedón edző próbálta rendezni a sorokat az övéinél. Ha lehet, még harciasabbá is vált a délszláv gárda, az elégedetlen közönség egy része pedig pénzérméket dobált a pályára.

Mojsovski húzta ki a macedónokat a hullámvölgyből, és tíz perccel a vége előtt 23-21-re módosult az állás. Mocsai kapitány időt kért és cserélt: a kapuban Fazekas helyett Mikler, átlövőben Perez helyett Ancsin, irányító poszton pedig Császár helyett Lékai állt be.

A friss erő hatására 25-22-re megint ellépett a magyar válogatott, de egy pillanatra sem lehetett megnyugodni, mert az 58. percben 27-26 lett, ráadásul Zubait kiállították. Beállt azonban az utolsó másfél percre a balkezes Harsányi, és szélről lőtt góljával eldöntötte a sorsdöntő ütközetet. A végén még Mikler tolt fölé egy átemelési kísérletet, majd jöhetett az ünneplés.

A lefújás után a magyar szurkolók túlkiabálták a csalódott macedón drukkereket, és „Szép volt, fiúk!”-kal üdvözölték a győzteseket.

Ezen a mérkőzésen a balszélső Vadkerti Attila és a beállós Szöllősi Szabolcs maradt ki a keretből.

Olimpiai selejtező (Göteborg), 1. forduló:

Magyarország–Macedónia 28-26 (15-13)
Scandinavium, 5004 néző
Vezette: Raluy, Sabroso (spanyol)
Gól: Perez 6, Császár 6/1, Krivokapic 4, Gulyás 4, Mocsai 2, Iváncsik G. 2, Katzirz 2, Harsányi 1, Zubai 1, illetve K. Lazarov 7/3, Mojsovski 6, Mirkulovski 4, Mojsoski 4, Stoilov 3, Manaskov 2

Később:

17.05: Svédország–Brazília

szombat: 13.45: Magyarország–Brazília 16.05: Macedónia–Svédország

vasárnap: 14.45: Brazília–Macedónia 17.05: Magyarország–Svédország

Az első két helyezett vehet részt a londoni olimpián.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.