Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2024. Február 12. 16:07, hétfő | Helyi

Savanyú a Káposzta

Savanyú a Káposzta

A legkedveltebb téli “szezonzöldség" a "savanyú káposzta"

Az erjedés során számos hasznos baktérium keletkezik a káposztában, melyek szükségesek ahhoz, hogy a benne található nagy mennyiségű, értékes tápanyag könnyebben felszívódjon. Az erjedés során elszaporodnak a jótékony, fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok.

A savanyú káposzta tejsav tartalmának köszönhetően probiotikus hatásáról ismert. Különösen ajánlott emésztési problémák esetén, erősíti az immunrendszert, és segít a különböző gyomorproblémák legyőzésében.

Száz gramm káposzta csupán 0,14 gramm zsírt, 4,3 gramm szénhidrátot, és 23 kalóriát tartalmaz. Gazdag antioxánsokban, A- és C-vitaminban, de sok benne a foszfor, kálium, kalcium és az élelmi rost is.

Finn kutatók szerint, akik rendszeresen fogyasztják a keresztes virágúak családjába tartozó, magas C-vitamin tartalmú, immunerősítő káposztát, kevésbé vannak kitéve a rákos megbetegedéseknek.

Mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt, feszesíti a bőrt. A téli időszakban a piacokon könnyedén beszerezhetjük a savanyított káposztát.

Mindenképp az őstermelő portékáját részesítsük előnyben, hiszen ez biztosan nem tartalmaz tartósítószert. Fogyasszunk minél többet ebből a nagyon hasznos téli zöldségből egészségünk megőrzése érdekében.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.

2024. Április 07. 14:12, vasárnap | Helyi

Fókuszban a gyermekek és a környezetvédelem

Rengeteg család vett részt a Pedagógusok a gyermekekért programsorozat vasárnapi rendezvényén, amelyben a természetvédelem került a középpontba.

2024. Április 02. 09:11, kedd | Helyi

Sopron is a világ 8 legtisztább levegőjű helyei között szerepel

A leghűségesebb város is felkerült azon a világ különleges helyeit összegyűjtő listára, ahol jólesik a levegőbe szippantani.