Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2017. Július 04. 17:13, kedd | Külföld
Forrás: mti

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook napelemes internetdrónja

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook napelemes internetdrónja

Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Facebook drónja, az Aquila Arizonában, ez volt a második próbálkozás, az előzőnél az eszköz földbe csapódott.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító hosszú távú tervei szerint az Aquilához hasonló drónokkal négymilliárd olyan embert juttatnának internethez, akiknek ma kevés reményük van a csatlakozásra.

"Ha az Aquila készen áll, napenergiával hajtott flottát építünk ki a drónokból, melyek internetkapcsolatot juttatnak a világon mindenhová" - írta Zuckerberg a Facebookon.

Az Aquila a decemberi baleset után másodszorra májusban szállt fel az arizonai Yuma tesztrepülőterén - írta a The Yuma Sun.

A gép több szenzorral, új szélterelőkkel, a landolást segítő új fékezőrendszerrel szállt fel, nagyjából 1 óra 46 percet töltött a levegőben és 910 méteres magasságot ért el.

A fejlesztők élőben nézték végig a repülést, melyet a drónt követő helikopterről közvetítettek - mondta el Martin Luis Gomez, a Facebook légi platformjainak igazgatója.

Hozzátette, hogy a csapatot elkápráztatta az eredmény, mivel "az első tesztrepülés után végrehajtott változtatások jelentősen hozzájárultak a második kísérlet sikeréhez".

A drón súlya nagyjából 450 kilogramm, szárnyainak fesztávolsága nagyobb, mint egy Boeing 747-es repülőgépé.

Az Aquila nagyrészt önvezérlő, de bizonyos manővereit a földi személyzet irányításával hajtja végre.

"Rengeteg adatot sikerült gyűjtenünk az Aquila hatékonyságának további javításához. Soha senki nem épített még pilóta nélküli repülőt, amely egyszerre több hónapig van a levegőben, tehát minden részletet gondosan ki kell dolgoznunk, hogy sikerüljön" - mondta Zuckerberg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 16:05, hétfő | Külföld

Egy római buszon szabták ki az első bírságot oltás nélküli utasra

Rómában bírságolták meg az első utast, aki védettségi igazolás nélkül szállt buszra hétfőn, miután a tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátásban is életbe léptek az oltás nélkülieket korlátozó szigorítások.

2021. December 06. 13:03, hétfő | Külföld

Meghaladta a 20 milliót a beadott harmadik oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a húszmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában.

2021. December 06. 09:51, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 265,8 millió, a halálos áldozatoké 5,255 millió a világon

A világon 265 854 752 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 255 648 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

2021. December 06. 07:00, hétfő | Külföld

Montenegróban is kimutatták az omikron változatot

Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron nevű változata - közölte a helyi sajtó vasárnap.