Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Június 13. 07:50, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Sikerült a 240 órás újraélesztési kísérlet Szombathelyen

Sikerült a 240 órás újraélesztési kísérlet Szombathelyen

Sikerrel zárult vasárnap este hat órakor az a 240 órás újraélesztési rekordkísérlet, amely a Segítés városa program keretében zajlott Szombathely főterén,

és amelybe a tíz nap során összesen 2147 ember kapcsolódott be a vasi megyeszékhelyen.

Károlyi Ákos, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzője az MTI-nek vasárnap elmondta: a rekordkísérlet során két, oktatásra készült ambu baba mellett egymás váltva éjjel-nappal folyamatosan gyakorolták az újraélesztés tanult fogásait a résztvevők.

Hozzátette: összesen 109 csapat működött közre a maratoni hosszúságú újraélesztési gyakorlatban, a legfiatalabb résztvevő nyolc, a legidősebb pedig 84 éves volt.

Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, aki több mint 30 éven át volt mentőorvos, a sikeres rekordkísérlet befejezése után úgy fogalmazott: sokakban sikerült feléleszteni Szombathelyen a segítés szándékát, sőt nemcsak a szándékot, hanem a képességet is, hiszen a Segítés városa program keretében eddig már több mint 30 ezren sajátították el az újraélesztés alapvető ismereteit, ami szavai szerint önmagában is nagy nyereség.

Kiss Domonkos, a Magyar Újraélesztési Társaság elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hatalmas eredmény amit a vasi megyeszékhely lakói eddig elértek, de a program nem fejeződött be és Szombathelyen előbb vagy utóbb minden felnőtt és gyerek tudja majd alkalmazni az újraélesztés fogásait és ez szerinte azt jelenti, hogy mindenki biztonságban tudhatja magát és a szeretteit.

Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke elmondta: a 240 óra beállításával új magyar rekord született, amelynek jó esélye van arra is, hogy bekerüljön a Guinnes-rekordok könyvébe. Szólt arról is, hogy az egy helyen egy időben legtöbb ember által végrehajtott újraélesztés rekordját 600 résztvevővel szintén Szombathely tartja tavaly október óta. Ennek hitelesítésére a magyar rekordok regisztrátora egy oklevelet nyújtott át a város polgármesterének.

Sebestyén István szólt arról is: a mostani rekord hitelesítéséhez az is hozzájárul, hogy a város honlapján mind a 240 órában bármikor élő egyenes adásban lehetett megtekinteni, hogy mi zajlik a kísérlet helyszínén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára