Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 16. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Snowden menedékügye - Putyin: az amerikait lényegében az USA tartóztatta fel Oroszországban

Snowden menedékügye - Putyin: az amerikait lényegében az USA tartóztatta fel Oroszországban

Az Egyesült Államok lényegében maga tartóztatta fel Edward Snowdent Oroszország területén, aki abban a pillanatban elhagyja Seremetyjevót, amikor arra lehetősége lesz - közölte hétfőn Vlagyimir Putyin a Leningrádi területhez tartozó Gogland-szigeten. Az orosz államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy még nem tisztázódott a helyzet az amerikai informatikus körül.

Putyin az Orosz Földrajzi Társaság meghívásának eleget téve látogatott el a Finn-öbölben lévő szigetre, ahol egy diákoknak szervezett régészeti táborban beszélgetett az egyetemistákkal. Kérdésükre beszélt arról, hogy miként került az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus Oroszországba.
"Meghívó nélkül érkezett a területünkre, nem hozzánk, hanem más országokba repült tranzittal. Ahogy a gépe (Hongkongból) a levegőbe emelkedett, kiderült, hogy amerikai partnereink lényegében blokkolták a további útját" - mondta Putyin.
Hozzátette: az amerikaiak "ijesztették el az összes többi országot, senki sem akarja magához venni, így lényegében ők maguk tartóztatták fel őt a mi területünkön".
"Kaptunk egy ilyen karácsonyi ajándékot" - tréfálkozott az orosz államfő.
Az Egyesült Államokban hazaárulással vádolt 30 éves amerikai férfi sorsát firtató kérdésre Vlagyimir Putyin egyszerűen azt válaszolta:
"Honnan tudjam? Ez az élete, a sorsa" - tette hozzá. Szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy Oroszországban maradjon, állandó lakhelyéül másik országot választ.
"Azt mondtuk neki, hogy meghatározott viszonyban állunk az Egyesült Államokkal. Nem akarjuk, hogy ön a tevékenységével ártson az USA-val meglévő kapcsolatainknak. Nemet mondott. Maguk nevetnek, pedig én komolyan beszélek. Azt mondta, hogy folytatni akarom a tevékenységemet, küzdeni akarok az emberi jogokért, mert úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok megsért egyes nemzetközi jogi normákat, beavatkozik a magánéletbe, és az a célom, hogy harcoljak ez ellen. Azt mondtuk, hogy: tessék, de csak nélkülünk, nekünk van mi ellen küzdenünk" - mondta Vlagyimir Putyin.
A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.
Edward Snowden múlt pénteken találkozott a repülőtéren orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel, és bejelentette, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése