Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Soltész Miklós: a családot kell erősíteni

Soltész Miklós: a családot kell erősíteni

A családi adókedvezmény és a gyed extra több százezer család anyagi helyzetén javít – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára kiáll a gyermekvédelmi szakemberek mellett, akik szinte naponta vékony jégen járnak, amikor arról kell dönteniük, kiszakítsanak-e egy gyereket a vér szerinti családjából.

A tervek szerint újabb évekre oldódhat meg az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok lakhatása a megürülő gyermekotthonokban, ahol csak rezsit kellene fizetniük, viszont rendszeres megtakarításra köteleznék őket.

Soltész Miklós azt mondta, az elmúlt évek döntései egymásra épültek, amelyeket az ideiek megkoronáztak. Az első jelentős intézkedések 2010-re nyúlnak vissza, amikor egy teljesen szétzilált családpolitikát örököltünk a gyes megcincálásával, a családi adókedvezmény korlátozásával, az otthonteremtési támogatás eltörlésével. Az előző kormányok a szociális segélyezést összekeverték a család támogatásával, és idetartoznak a devizahitelesek problémái is. Ezeken a romokon kellett elindulni.

Az első lépések között volt a gyes visszaállítása három évre, az adókedvezmény ismételt felállítása és a devizahitelesekért tett számos intézkedés, amellyel emberek százai menekültek meg az utcára kerüléstől. Ezután kezdődött egy módszeres építkezés, amelynek sok lépcsője volt. A társadalmi szemléletváltoztatást is idesorolnám, amellyel a családok lelki megerősítést kaptak. Ez igaz a munkajogi szabályozásra is, a családtámogatási rendszerre, a családszervezetek és az egyházak támogatására. Családbarát médiumokat és munkahelyeket díjaztak, családbarát lett a közmédia, és ezek mind beépülnek a közgondolkodásba, és formálják azt - mondta Soltész Miklós.

A gyed extra négy lépésben ösztönzi a gyermekvállalást. Elsőként a gyermekgondozási díj és a gyermekgondozási segély mellett korlátlanul lehet munkát vállalni a gyermek egyéves korának betöltése után. Eddig, ugye, a gyed folyósítása alatt egyáltalán nem lehetett dolgozni, a gyes alatt pedig csak legfeljebb heti 30 órában, és csak a gyermek egyéves korát követően, ráadásul munkába állás esetén az ellátás folyósítását meg kellett szüntetni. Ezenkívül a gyermek után járó családtámogatási ellátások továbbra is járnak, amennyiben 2014. január 1. után újabb gyermek születik, aki után a szülők szintén jogosultak lesznek ellátásra. Eddig ilyenkor az idősebb gyermek után járó összeg folyósítását meg kellett szüntetni, és csak az újonnan született testvér után járt támogatás.

Harmadik elemként hozták létre a diplomásgyedet, amelynek értelmében az a magyar állampolgárságú hallgató, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonyban áll, a hallgatói jogviszony nappali tagozaton történő fennállása alatt szül, és a gyermekét saját háztartásában neveli, a gyermek egyéves koráig jogosult a gyedre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.