Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 05. 09:18, péntek | Helyi
Forrás: Kisalfold

Soproni hiányszakma lett a közmunka!

Soproni hiányszakma lett a közmunka!

Az elmúlt három évben drasztikusan csökkent a közmunkások létszáma, melyre jelenleg már létszámfeltöltésre van szükség.

A közfoglalkoztatottak nettó fizetése Sopronban teljes mértékben versenyképtelen az ausztriai bérekkel, de a magyar minimálbérrel szemben is.

Úgy tudjuk, van olyan cég, ahol korábban húsz közmunkást is felvettek volna, de hiába vártak, egyetlen embert tudtak számukra kiközvetíteni. Abban az időszakban ugyanis, „hiányszakma" volt a közmunkás.

– Az elmúlt években a kormány fokozatosan próbálta szélesíteni a közfoglalkoztatás területeit – mondta el megkeresésünkre Major Ernő, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. – Tapasztalataink szerint a cégek, intézmények részéről nőtt az érdeklődés ezen foglalkoztatási forma iránt.

Ugyanakkor megyénkben kedvező a gazdasági helyzet, ezért a folyamatosan jelentkező munkaerő-piaci álláshelyek betöltése is nehézséget okoz több ágazatban. Ezek a jelenségek a nyugati határ közelsége miatt fokozottan érzékelhetők Sopronban.
A közfoglalkoztatók létszámigényeit több esetben csak részben tudjuk biztosítani.


Az álláskeresők száma ugyanis az elmúlt három évben közel a felére esett, miközben a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma is csökkent kis mértékben.

Sopronban az országos program keretében a rendőrségnél és a TAEG Zrt.-nél alkalmaznak nagyobb létszámban közfoglalkoztatottakat. Emellett meghatározó meg a KLIK, az önkormányzat és a Soproni Gyógyközpont.

A városban 2014-ben összesen 89 közfoglalkoztatott állt munkaviszonyban, tavaly már csak 77. A regisztrált álláskeresők száma két éve 410 volt, egy éve pedig 364, ami gyakorlatilag egy százalékos munkanélküliségi mutatót jelent.

Major Ernő megjegyezte ugyanakkor, tapasztalataik szerint megyénk egész területén létszámfeltöltési nehézségek vannak mind a közfoglalkoztatás, mind az elsődleges munkaerő-piac terén.

– Megítélésünk szerint Győr-Moson-Sopron megyében a jelenlegi regisztrált álláskeresői létszám mellett sikeres a közfoglalkoztatás működtetése.

Alapvetően azért, mert munkalehetőséget biztosít azok számára, akik adott időpillanatban valamilyen okból nem tudnak megfelelni az elsődleges piac kihívásainak. Ugyanakkor, a nyílt munkaerő-piaci álláshelyek betöltése érdekében a jövőben, a munkaerő-közvetítést még inkább az elsődleges munkaerőpiac irányában kívánjuk erősíteni – tette hozzá.

Sopronra és környékére jellemző, hogy elsősorban a szolgáltatások területén – turisztika, vendéglátás – okoz gondot a megfelelő munkaerő megtalálása.

Hiányszakmának minősül például a szakács, a pincér, az eladó. Szintén folyamatos munkaerőhiány tapasztalható mérnökökből, de a középfokú végzettségű szakemberekre is nagy szüksége van az építőiparnak, a fémiparnak, az egészségügynek. Keresett szakma az ács, a kőműves és hidegburkoló, villanyszerelő, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, ápoló.

S most már a közmunkás is...

Februárig tart a program

A közmunkások nettó alapbére nyolc órás munkaidő esetén 51 847 forint.

A minimálbér nettója 72 ezer forintra emelkedett az év elején. Ausztriában egységesen megállapított minimálbér nincs, de a legkisebb fizetés is eléri, forintra átszámolva a 300 ezer forintot. A közmunkaprogramot határozott időre hirdeti meg a kormányzat.

A mostani ciklus szerződései február végén jártnak le, s várhatóan március közepén indulhat el a következő program.
Nyitókép: Sopronban az országos program keretében többek között a rendőrségnél alkalmaznak nagyobb létszámban közfoglalkoztatottakat.Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.